Гърция и Италия искат от Лондон античните си статуи

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция за древните съкровища продължава с нова сила и в преговорите около Брекзит. Това става възможно, след като ЕС реши да включи темата, отбелязва Ройтерс.

Британският музей в Лондон отказа да върне фрагментите от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин отнесе от Атина в началото на XIX век, когато Гърция беше под османско турско управление.

Проектът на позицията на 27-те държави-членки на ЕС за преговори с Великобритания относно бъдещите им отношения, иска "връщане или възстановяване на незаконно премахнати културни обекти в техните страни на произход".

В документа не са посочени никакви конкретни културни обекти. Въпреки това дипломат от ЕС заяви, че линията е добавена по искане на Гърция с подкрепата на Италия.

Миналия месец гръцкият министър на културата заяви, че Атина ще засили кампанията си за връщането на статуите от Партенона от Лондон и очаква да спечели повече подкрепа от европейските партньори, след като Брекзит намалява влиянието на Великобритания.

Нямаше незабавен коментар от кабинета на британския премиер Борис Джонсън.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини