Германия ще започне да връща бенинските скулптури от 2022 г.

Германия ще започне да реституира бенинските барелефи и скулптури на Нигерия от 2022 г., в рамките на тенденцията културните артефакти, конфискувани през колониално време, да бъдат върнати, където са създадени, предадоха световните информационни агенции.

Повечето скулптури и релефи са конфискувани от британски войници през 1897 г. при нападение на Бенин. Кралството тогава е отделно от управляваната от британците Нигерия. Артефактите са разпродадени на търгове. Купуват ги институции от цял свят - Нова Зеландия, Германия, САЩ, като най-голямата колекция е в Лондон.

Министърът на външните работи Хайко Маас приветства постигнатото с музеите споразумение да бъде разработен план за връщането на артефактите заедно с Нигерия, като го нарече "обратна точка в справянето с колониалната ни история".

Германският министър на културата Моника Грютерс заяви, че бенинските скулптури са важен тест за преодоляването на колониалното минало. "Искаме да допринесем за разбиране и подобряване на отношенията с потомците на хората, от които са откраднати културните съкровища по време на колониализма", каза тя.

В етноложкия музей в Берлин има повече от 500 бенински артефакта.

Нигерия има план до края на годината да изгради център за съхраняване и изследване на върнатите артефакти в щата Едо, чийто административен център е град Бенин. Постоянният музей трябва да е готов до 2025 г. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини