Стотици димитровградчани почетоха паметта на героите, донесли Свободата

    На 3 март Димитровград тържествено чества Националния празник на Република България - 142 години от Освобождението на Родината.

    На този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. 

    Денят на Освобождението на България от османско робство - 3 март, се чества като национален празник на България от 1991 г. 

    Стотици димитровградчани се преклониха пред героите, паднали за България, като официалните чествания започнаха от площад "България", където бе тържествено издигнат националният трибагреник, под звуците на химна на Републиката, изпълнен от Забавно-духов оркестър Димитровград. Българското знаме бе издигнато от военна рота на военно формирование 52740 – Хасково.

    На площада гражданите на Димитровград бяха поздравени по случай Националния празник от кмета Иво Димов, народните представители Евгения Ангелова, Виолета Желева, Митко Полихронов, областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателя на Общински съвет – Димитровград Гергана Кръстева и др.

    След това шествието премина по централната алея на Димитровград и се отправи към паметната плоча на Освободителите – в парка на Свободата, пред ПМГ "Иван Вазов", където официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя.

    Програмата продължи с празничен концерт на площад „Поезия“, в който участваха деца от Детски и младежки център, „Галаксико“, ПМГ „Иван Вазов“ и детска градина „Слънце“.

    Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

    През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 г.

    Скоро след 9 септември 1944 г., след идването на комунистите, е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено до падането на режима.

    С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен отново за официален празник (тоест и неработен платен ден), като става вече национален празник в Република България.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини