Откриха библиотеката на цар Иван Шишман

Част от библиотеката на цар Иван Шишман беше открита от проф. Николай Овчаров по време на разкопки край църквата "Св. св. Петър и Павел" в старата столица, информира Стандарт.

Южно от стените на храма най-напред археолозите намерили масивна бронзова закопчалка, която е служила да защипва кориците на голяма книга. Първаночално учените сметнали, че тя случайно е попаднала там.

Няколко дни по-късно обаче, на около 20 см под земята, те се натъкнали на масивен сребърен обков, който е бил използван за украса на корицата на голяма книга, най-вероятно от библиотеката на Иван Шишман.

Обковът изобразява архангел, а под него има надпис на гръцки "Свят. Свят. Свят". Обковът е богато украсен с лимбове и ажури.

Археолозите смятат, че това са части от царската библиотека, защото в няколко документални източника, които се позовават на очевидци, а по-късно цитирани от Г.С.Раковски, Пенчо Славейков, а дори и от Марин Дринов, се споменава, че в тази част на Търново са се съхранявали царските книги.

При падането на търновската митрополия част от книгите са били изгорени като с тях са подклаждали огъня, на който варели гюлова ракия.

Друга част от книгите са били заровени в земята и най-вероятно сега археолозите се натъкват на техните орнаменти. Разкопките ще продължат, защото пластът е много богат, а проучванията са все още на най-горното ниво.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини