Елитът в Древния Рим, досущ като днешния, е отглеждал "джобни" кученца

Още преди две хиляди години елитът в Древния Рим се е глезил в компанията на "джобни" кученца, досущ като днешните холивудски знаменитости, пише в. "Дейли мейл".

Откритието беше направено от археолози при разкопки в испанския град Кордоба в южната част на страната. Съществувала е разгърната търговия из цялата империя с "луксозни паленца", по които си падали заможните римляни. Досега се считаше, че в родината на Юлий Цезар са се развъждали само кучета за лов и за охрана, а не за забавление.

Екипът на Рафаел Санчес от университета в Гранада открил при разкопки скелет на миниатюрно кученце, високо едва 22 сантиметра. Животинчето е пропътувало хиляди километри, преди да бъде погребано в Кордоба. То притежавало всички характеристики на днешните породи кучетата-играчки. Кученцето много е приличало на днешните пекинези, популяризирани навремето в Холивуд от актрисите Лиз Тейлър и Мерилин Монро.

В наши дни фенки на "джобните" породи са Парис Хилтън, Кейти Пери, Бритни Спиърс, Мадона и др.

Досущ като съвременните глезени паленца на знаменитостите и древноримският им събрат се е радвал на изискан хранителен режим, установиха испанските специалисти по зъбите на находката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини