Осъдиха 64-годишен мъж за нарушаване на задължителната карантина

На 30 април 2020 г., по досъдебно производство на Районна прокуратура - Димитровград е осъден В.В., на 64 г., за това, че на 24 март 2020 г., в гр. Димитровград, обл. Хасково, нарушил мерки, издадени против или появяването на заразителна болест по хората - Заповед № РД-01-130 от 17.03.2020 г.  на Министъра на здравеопазването на Република България, издадена на основание чл.63  от Закона за здравето, чл.29 от Наредба №21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет  на заразните болести и във връзка с усложняващата  се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната - като лице по точка 1 от Заповедта, поставено под карантина с предписание на РЗИ-Хасково, не изпълнил задължението  да не напуска адреса, на който е поставен под карантина - в гр. Димитровград, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи - обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.  върху цялата територия на Република България, във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19 - престъпление по чл. 355 ал. 2 пр.3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. 

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемия, одобрено от Районен съд - Димитровград, на В.В. е наложено наказание "Пробация", изразяващо се в следните пробационни мерки  - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 9 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 9 месеца.

По делото е установено, че на 24 март 2020 г., в гр. Димитровград, обл. Хасково, полицейски служители от Районното управление в града, посетили адреса, посочен от В.В., на който трябвало да изпълнява задължителна карантина. Те не го открили в жилището. При разговор по телефона, В.В. обяснил на полицаите, че отишъл до близкия магазина за малко и след 5 минути се върнал пред дома си с лек автомобил. 

Определението на Районен съд-Димитровград е окончателно и е влязло в сила.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    ТИТИ
    0 0
    14:37, 1 май 2020
    Всички правят така по телефона няма как да се прави проверка проверката дедение се прав без предупрежение на адреса който е дал
Последни новини