18 °C

Да изхвърлим боклука по европейски на новоремонтирана улица в Димитровград

  Завърши първият етап от проект "Рехабилитация на улици на територията на гр.Димитровград", за който в края на миналата година Министерски съвет отпусна целево финансиране в размер на близо 3 000 000лв. Напълно завършени, с подмяна на водопровод, тротоарно пространство, с нови паркинги и асфалтирани, са улиците Патриарх Евтимии и Хр.Г.Данов. 

  Една от новите придобивки в района е кът за контейнерите за боклук, на завоя на улица П. Евтимий, в близост до блокове П. Евтимий 14 и 14А. Напълно по европейски е направено оградено съоръжение, в което се намират контейнерите за разделно събиране и за общи отпадъци. В пространството има и изграден навес за отделяне на кашони от околните търговски обекти, които не могат да бъдат натъпкани в контейнерите за хартия, поради тесните отвори.

  Къде да изхвърляме строителните отпадъци в Димитровград?

  Подобни кътове за контейнери за боклук са разпространени в повечето европейски държави, което прави градската среда по-приветлива и приятна, като не се набиват на очи кошовете, пълни с отпадъци. В големите европейски градове има висока култура в изхвърлянето на отпадъци, там стриктно се съблюдава разделното събиране и изхвърлянето на боклук. В повечето такива общества културата за разделно събиране е изградена от властите посредством санкции и по-високи данъци, но тя е факт. В по-големите градове в Европа, поради ограничението в инфраструктурата, като тесни улици, домакинствата и търговските обекти изнасят своя боклук, добре опакован в чували за смет на тротоарите в определен час, в който минават боклукчийските камиони и го прибират. В Димитровград няма проблем с липса на пространства и само можем да желаем подобни зони да стават все повече.

  Можем да намалим данък смет, но как?

  Лошо впечетление направи, че в новоизградения кът в контейнера за общи битови отпадъци бяха изхвърлени кашони, за които вече има отредено място и оправданието, че не могат да се натикат в контейнера за хартия не важи. Важно е да имаме добра култура в сметоизхвърлянето, да разделяме и опаковаме добре боклука, който изхвърляме, за да можем да се оттървем и от лошите миризми през лятото, които се разнасят от контейнерите за отпадъци. Това ще доведе до по-красива градска среда и в последствие до по-ниска такса смет, но това зависи от нас, гражданите.

  Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  В Димитровград има и друг добър пример в това отношение - подземните контейнери за отпадъци, които бяха изградени на бул. Димитър Благоев срещу блок №26.

  Продължават дейностите по ремонта и на втория етап от проекта за "Рехабилитация на улици на територията на гр.Димитровград", чрез който се подменя водопровода и ще се изгради нова настилка и паркинги на улица Ем.Станев, след което ще бъде ремонтирана и ул. Захари Зограф в бригадирския град.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Xx
   Xxx
   6 -1
   13:17, 23 юни 2020
   Само не казвайте, че този нескопосан ремонт струваше 3 милиона!

  Хороскоп за 25.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
  25 окт 2020
  Последни новини