Да изхвърлим боклука по европейски на новоремонтирана улица в Димитровград

    Завърши първият етап от проект "Рехабилитация на улици на територията на гр.Димитровград", за който в края на миналата година Министерски съвет отпусна целево финансиране в размер на близо 3 000 000лв. Напълно завършени, с подмяна на водопровод, тротоарно пространство, с нови паркинги и асфалтирани, са улиците Патриарх Евтимии и Хр.Г.Данов. 

    Една от новите придобивки в района е кът за контейнерите за боклук, на завоя на улица П. Евтимий, в близост до блокове П. Евтимий 14 и 14А. Напълно по европейски е направено оградено съоръжение, в което се намират контейнерите за разделно събиране и за общи отпадъци. В пространството има и изграден навес за отделяне на кашони от околните търговски обекти, които не могат да бъдат натъпкани в контейнерите за хартия, поради тесните отвори.

    Къде да изхвърляме строителните отпадъци в Димитровград?

    Подобни кътове за контейнери за боклук са разпространени в повечето европейски държави, което прави градската среда по-приветлива и приятна, като не се набиват на очи кошовете, пълни с отпадъци. В големите европейски градове има висока култура в изхвърлянето на отпадъци, там стриктно се съблюдава разделното събиране и изхвърлянето на боклук. В повечето такива общества културата за разделно събиране е изградена от властите посредством санкции и по-високи данъци, но тя е факт. В по-големите градове в Европа, поради ограничението в инфраструктурата, като тесни улици, домакинствата и търговските обекти изнасят своя боклук, добре опакован в чували за смет на тротоарите в определен час, в който минават боклукчийските камиони и го прибират. В Димитровград няма проблем с липса на пространства и само можем да желаем подобни зони да стават все повече.

    Можем да намалим данък смет, но как?

    Лошо впечетление направи, че в новоизградения кът в контейнера за общи битови отпадъци бяха изхвърлени кашони, за които вече има отредено място и оправданието, че не могат да се натикат в контейнера за хартия не важи. Важно е да имаме добра култура в сметоизхвърлянето, да разделяме и опаковаме добре боклука, който изхвърляме, за да можем да се оттървем и от лошите миризми през лятото, които се разнасят от контейнерите за отпадъци. Това ще доведе до по-красива градска среда и в последствие до по-ниска такса смет, но това зависи от нас, гражданите.

    Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

    В Димитровград има и друг добър пример в това отношение - подземните контейнери за отпадъци, които бяха изградени на бул. Димитър Благоев срещу блок №26.

    Продължават дейностите по ремонта и на втория етап от проекта за "Рехабилитация на улици на територията на гр.Димитровград", чрез който се подменя водопровода и ще се изгради нова настилка и паркинги на улица Ем.Станев, след което ще бъде ремонтирана и ул. Захари Зограф в бригадирския град.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Xx
      Xxx
      6 -1
      13:17, 23 юни 2020
      Само не казвайте, че този нескопосан ремонт струваше 3 милиона!
    Последни новини