Митрополит Николай ще освети новия трети храм в манастира "Св. Пантелеймон" над Смолян

Изображение 1 от 6

    На храмовия празник  в манастира над Смолян дойдоха много млади хора и семейства с деца

    Пловдивският митрополит Николай ще освети новия, трети по ред, храм в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“, посветен на св. блажена Ксения Петербургска, на 12 юли. Негово Високопреосвещенство ще възглави празничната св. божествена Литургия. Това съобщение направи пред множеството богомолци  секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян иконом Запрян Шиков.

    На 1 юли  в манастира бе отпразнувана паметта на патроните на втората църква тук - светите безсребреници лечители  и чудотворци Козма и Дамян. Божествената св. Литургия за храмовия празник възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, заедно с четирима свещеници, четирима икодякони и църковния хор при смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“. За празника от Смолян пристигнаха иконом Запрян Шиков, отец Васил Маджаров и отец Иван Марински с иподяконите Валери, Тодор и Емил, а от Чепеларе  отец Апостол Аролски и иподякон Симеон.

    Богомолците бяха с предпазни маски и на допустимо разстояние един от друг. На входа имаше дезинфектанти за ръце.

    Характерно за храмовите празници е това, че в богослужението има специални тропари и молитви, с които  се измолва  застъпничеството на  патрона на храма.  В деня, в който се честват безсребрениците  чудотворци и лечители св. св. Козма и Дамян, бе почетено значимо събитие в православната ни Църква - връщането на мощите на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител през 1496 година.

    На празника дойдоха много млади хора и дечица, доведени от майки и близки, те получиха свето причастие от  архимандрит Висарион. 

    След празничната Литургия бе извършена лития около църквата „Св. св. Козма и Дамян“ с храмовата икона на безсребрениците.  Архимандрит Висарион  отслужи  празничен водосвет с Петохлебие в двора на храма, поръсени бяха  със светена вода богомолците, както и постния рибен курбан, който в края на празника бе раздаден на всички присъстващи.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини