В Хасково вече приемат заявления за дистанционно обучение на ученици

В Регионалното управление по образованието в Хасково вече се приемат документи за включване на ученици в дистанционна форма на обучение. Има запитвания, но до момента няма нито едно депозирано за разглеждане искане, информира Иван Панайотов от Регионалното управление на образованието.

Родители, които искат децата им да учат дистанционно, могат да подават документите при директора на училището, където е записано детето им.

Обучението на учениците от дистанционната форма ще се случва през училищни центрове „гнезда“, които ще бъдат организирани от МОН. Те ще групират по няколко региона. Според броя на подадените заявления, ще се избере и точката на изграждане на Регионалния център. Така например областите Хасково, Кърджали и Стара Загора най-вероятно ще бъдат заедно, като се очертава Центърът за дистанционно обучение да е в Стара Загора.

В момента от МОН все още се събира информацията за желаещите, но до около месец се очаква центровете да бъдат готови и да заработя.

Към тях ще бъдат наети учелите по различните дисциплини и преподаването ще се извършва онлайн синхронно между учителите и децата от съответния клас на дистанционно обучение, разясни Иван Панайотов.

Този тип обучение е заложено в образователната ни система, но сега за първи път ще бъде въведено реално в прогимназиален етап и в средното образование. Този вид на обучение няма да се прилага при учениците от 1-ви до 4-ти клас, няма как в него да се включат и гимназистите от професионалните училища, които имат много часове практика.

Според насоките за работа на системата на училищното образование през настоящата учебна година в условията на пандемията от Ковид-19 на МОН, за най-малките ученици изключение ще се прави само, когато по здравословни причини детето се лекува в чужбина.

По време на дистанционното обучение ще се пишат оценки в електронен дневник в училището -център, което осъществява това обучение, като достъп за четене на информацията от електронния дневник ще има и директорът на училището, в което е записан съответният ученик.

Ученик, започнал в дистанционна форма на обучение, не може да премине в присъствена по време на учебната година, предупреди Иван Панайотов. В края й обаче той ще положи изпит по всеки от изучаваните предмети, които ще са присъствени.

Към дистанционна форма на обучение може да бъде включен ученик по здравословни причини, но тава ще трябва да бъде удостоверено с медицински документ. Това може да важи обаче и за деца, чиито родители или настойници също попадат в рискова група, което отново трябва да се удостовери документално.

Трайно пребиваване със семейството на територията на друга държава е друго от допустимите условия, при които може да се кандидатства за в дистанционна форма на обучение.

Стартирането на възможността да се учи чрез дистанционно преподаване във виртуалната класна стая, вероятно ще даде възможност на много българчета, които са с родителите си в чужбина да изберат да продължат и българското си образование, коментират експертите.

„С въвеждането и на тази възможност, ще развием умения в образователната ни система, за които сме се забравили във времето“, смята Иван Панайотов, който е с дългогодишен опит в Регионалното управление на образованието в Хасково.


 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Не
    не се наядохте на пари
    18 -9
    20:39, 16 сеп 2020
    Да ви ...... и в "експертите" некадърни хасковски! В това РУО - задкулисно управление, кой мислите още дърпа конците! Това се съдиха, уволняваха, връщаха, играха на гоненица с Мариела и накрая пак на началнически стол се нагласиха. Мижитурки долни, жадни само за пари и рекет! Да ви имам и смотаното образование - един казус не можете да решите, веднъж да защитите онеправдан или да бъдете истински загрижени за нещо, което не ви носи пари!
  • 2
    Кн
    Книга за рекорди "Идиогинес"
    19 -6
    23:02, 16 сеп 2020
    Заявлението трябва да започва:
    Моля, детето ми да остане тъпо, защото мен ме е страх от ланшният сняг.
  • 3
    25
    2551
    8 -3
    08:36, 17 сеп 2020
    Защо ще получават текущи оценки а накрая на годинта ще полагат изпити по всички предмети???
    Как си представят да живея със семейството си в чужбина и да избера за детето си българското онлайн образование???Братовчедка ми има три деца и трите учат в Германия и мога да ви кажа че нашето образование е светлинни години назад!!!!Никой отишъл да живее там не иска да се върне в България там стандарта на живот е в пъти по-висок образованието здравеопазването съдебната систеа всичко е по-добро!!!!
    • До
      до 2551
      3 -3
      10:37, 17 сеп 2020
      Иди там да живееш!
  • 4
    Ко
    Колева
    10 -1
    10:47, 17 сеп 2020
    Давайте им и виртуална храна и напитки, после като порастнат да се оженят онлайн или дистанционно, след това да правят виртуална любов и да си имат виртуални деца.
    Щом посегнаха и на образованието и децата ни, с нас е свършено.
    Това вече не е реален свят!
    Искат и са напът да унищожат качественото българско образование.
    На правителствата не им трябват умни и образовани хора, а дебили, които по-лесно да манипулират и управляват.
    Ние поне имахме безгрижно и щастливо детство, учихме си в училище, играехме си навън, ядяхме чиста и здравословна храна. Бяхме щастливи деца!
    • 25
      2551
      5 -1
      10:58, 17 сеп 2020
      Отдавна нямаме качествено образование!!!
      Няма вече поправителни лятото, ако през срока учителите напишат двойка дават обяснение пред директора така както ние давахме обяснение на родителите си едно време!!!

Още новини

Последни новини