10 °C

Увековечиха 52-ма почетни граждани на Димитровград в печатно издание

Изображение 1 от 5

  За първи път в най-новата си история, след 1998 г., Димитровград не отличи свой „Почетен гражданин”, „Деец на културата” и „Учител на годината” през тази година. Причината бе пандемията от КОВИД-19, защото по думите на кмета на града Иво Димов, обществото се изправи пред невиждани предизвикателства, в които всеки обикновен човек се превърна в герой - от полицаите и лекарите, до продавачите, дарителите и доброволците.

  Званието се връчва от 53 години, като началото на отличието е от 20-годишнината на Димитровград през 1967 г.

  Въпреки това, снощи в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев” не представено първото печатно издание, събрало всички 52-ма почетни граждани на Димитровград до момента. Книжката се подаряваше, а който желаеше, можеше да направи дарения за Дневния център за деца с увреждания.

  Сборникът е издаден от народния представител Виолета Желева. Помощ при съставянето му са оказали музейните работници и Историческият музей, които са предоставили част от снимките на удостоените с отличието през годините. Тя сподели, че е била подтикната от желанието да се съхрани историята и паметта на тези личности, допринесли за изграждането и развитието на Димитровград. Гости на събитието бяха кметът на общината Иво Димов и почетните граждани – педиатърът д-р Недялко Желев и журналистът Димитър Беремски.

  Кметът Димов поздрави народния представител Виолета Желева за инициативата и сподели, че тази книга носи споменът за тези личности и миналото на града, което трябва да се помни. Вечерта бе озвучена от музикалните изпълнения на димитровградкия музикант Диан Дончев. 

  На събитието музейният специалист Николина Умурска представи любопитни и интересни факти за носителите на това най-голямо за Димитровград отличие. Тя сподели, че званието се връчва вече 53 години, а негови носители са 52 личности от Димитровград, България и чужбина. Едва четири жени са удостоявани с отличието. Най-много са съветските специалисти, участвали в изграждането на града и индустриалните предприятия в периода 1947-1951 година.

  Званието „Почетен гражданин на Димитровград” се учредява през 1967 г. от Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет - Димитровград по повод 20-годишнината на града. Първите удостоени за активното им участие в строителството на Димитровград, са командирите на бригадирите Пенчо Кубадински и Иван Тодоров; съветските специалисти, участвали в изграждането на първия Азотно-торов завод в България - Григорий Дурас и Александър Кирш, както и първите директори на завода - Георги Павлов (дядо на бившата регионална министърка Лиляна Павлова) и Дико Иванов. През същата 1967 г. с почетното звание е удостоен архитект Петър Ташев, автор на втория градоустройствен план на Димитровград.

  В миналото наградата не се е връчвала ежегодно. От 1981 до 1998 г., Димитровград няма нито един избран почетен гражданин. След това, с малки изключения, званието се присъжда ежегодно. През 2012 г. година Общински съвет - Димитровград приема нов статут и званието „Почетен гражданин” става най-високото признание на обществеността на Димитровград, което се присъжда на български и чужди граждани „за значима обществена дейност, принос в развитието на града, и издигане на неговия авторитет, както и за проявени гражданска доблест и героизъм”. Званието се връчва на тържествено заседание за Празника на града - 2 септември. Наградата е придружена с парична премия от 1000 лв., която през 2017г. е отменена с приемането на сега действащата  Наредба за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. В специална глава „Отличия на Община Димитровград” е включено и отличието „Почетен гражданин”.

  Кои са почетни граждани на Димитровград:

  10 съветски специалисти  – Дурас, Кирш, Кудрявцевя, Т.Левенко, Рожнов, Зродников, Баштовой, Голованов, Грибанов, Домански, и Анатоли Скочилов

  5 поети и писатели – П.Пенев, Ем.Станев, Г.Джагаров, Н.Хистозов, Кр.Кръстев

  5 учени - Д.Иванов, П.Ташев, В.Гюзелев, В.Сгурев, П.Русев

  5 художници – Хр.Панев, П.Панев, В.Писанов, Вл.Пенев, В.Рашидов

  5 театрали – Ив.Русев, Г.Свинаров, К.Стайков, Зл.Тодева, Ил.Добрев,

  4 спортисти – Е.Вълчев, Г.Вълчев, Св.Бинев, Д.Делев

  3 лекари – д-р Н.Николов, д-р М.Лафчийски, д-р Н.Желев

  2 музиканти – Б.Вълканов, Д.Вътков

  2 военен – Ц.Ганев, ген.Д.Делчев

  2 политици – П.Кубадински, Георги Павлов,

  Благодетел – Д.Пфиртер

  Финансист - Т.Кунев

  Журналист – Д.Беремски

  Читалищен деец – Д.Пенев

  Кмет – Хр.Шишков

  Общественик – Ст. Байрактаров

  Строител – Ив.Тодоров               

  Свещеник – Г. Тодев

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021

  Случаен виц

  Последни новини