14 °C

Увековечиха 52-ма почетни граждани на Димитровград в печатно издание

Изображение 1 от 5

  За първи път в най-новата си история, след 1998 г., Димитровград не отличи свой „Почетен гражданин”, „Деец на културата” и „Учител на годината” през тази година. Причината бе пандемията от КОВИД-19, защото по думите на кмета на града Иво Димов, обществото се изправи пред невиждани предизвикателства, в които всеки обикновен човек се превърна в герой - от полицаите и лекарите, до продавачите, дарителите и доброволците.

  Званието се връчва от 53 години, като началото на отличието е от 20-годишнината на Димитровград през 1967 г.

  Въпреки това, снощи в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев” не представено първото печатно издание, събрало всички 52-ма почетни граждани на Димитровград до момента. Книжката се подаряваше, а който желаеше, можеше да направи дарения за Дневния център за деца с увреждания.

  Сборникът е издаден от народния представител Виолета Желева. Помощ при съставянето му са оказали музейните работници и Историческият музей, които са предоставили част от снимките на удостоените с отличието през годините. Тя сподели, че е била подтикната от желанието да се съхрани историята и паметта на тези личности, допринесли за изграждането и развитието на Димитровград. Гости на събитието бяха кметът на общината Иво Димов и почетните граждани – педиатърът д-р Недялко Желев и журналистът Димитър Беремски.

  Кметът Димов поздрави народния представител Виолета Желева за инициативата и сподели, че тази книга носи споменът за тези личности и миналото на града, което трябва да се помни. Вечерта бе озвучена от музикалните изпълнения на димитровградкия музикант Диан Дончев. 

  На събитието музейният специалист Николина Умурска представи любопитни и интересни факти за носителите на това най-голямо за Димитровград отличие. Тя сподели, че званието се връчва вече 53 години, а негови носители са 52 личности от Димитровград, България и чужбина. Едва четири жени са удостоявани с отличието. Най-много са съветските специалисти, участвали в изграждането на града и индустриалните предприятия в периода 1947-1951 година.

  Званието „Почетен гражданин на Димитровград” се учредява през 1967 г. от Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет - Димитровград по повод 20-годишнината на града. Първите удостоени за активното им участие в строителството на Димитровград, са командирите на бригадирите Пенчо Кубадински и Иван Тодоров; съветските специалисти, участвали в изграждането на първия Азотно-торов завод в България - Григорий Дурас и Александър Кирш, както и първите директори на завода - Георги Павлов (дядо на бившата регионална министърка Лиляна Павлова) и Дико Иванов. През същата 1967 г. с почетното звание е удостоен архитект Петър Ташев, автор на втория градоустройствен план на Димитровград.

  В миналото наградата не се е връчвала ежегодно. От 1981 до 1998 г., Димитровград няма нито един избран почетен гражданин. След това, с малки изключения, званието се присъжда ежегодно. През 2012 г. година Общински съвет - Димитровград приема нов статут и званието „Почетен гражданин” става най-високото признание на обществеността на Димитровград, което се присъжда на български и чужди граждани „за значима обществена дейност, принос в развитието на града, и издигане на неговия авторитет, както и за проявени гражданска доблест и героизъм”. Званието се връчва на тържествено заседание за Празника на града - 2 септември. Наградата е придружена с парична премия от 1000 лв., която през 2017г. е отменена с приемането на сега действащата  Наредба за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. В специална глава „Отличия на Община Димитровград” е включено и отличието „Почетен гражданин”.

  Кои са почетни граждани на Димитровград:

  10 съветски специалисти  – Дурас, Кирш, Кудрявцевя, Т.Левенко, Рожнов, Зродников, Баштовой, Голованов, Грибанов, Домански, и Анатоли Скочилов

  5 поети и писатели – П.Пенев, Ем.Станев, Г.Джагаров, Н.Хистозов, Кр.Кръстев

  5 учени - Д.Иванов, П.Ташев, В.Гюзелев, В.Сгурев, П.Русев

  5 художници – Хр.Панев, П.Панев, В.Писанов, Вл.Пенев, В.Рашидов

  5 театрали – Ив.Русев, Г.Свинаров, К.Стайков, Зл.Тодева, Ил.Добрев,

  4 спортисти – Е.Вълчев, Г.Вълчев, Св.Бинев, Д.Делев

  3 лекари – д-р Н.Николов, д-р М.Лафчийски, д-р Н.Желев

  2 музиканти – Б.Вълканов, Д.Вътков

  2 военен – Ц.Ганев, ген.Д.Делчев

  2 политици – П.Кубадински, Георги Павлов,

  Благодетел – Д.Пфиртер

  Финансист - Т.Кунев

  Журналист – Д.Беремски

  Читалищен деец – Д.Пенев

  Кмет – Хр.Шишков

  Общественик – Ст. Байрактаров

  Строител – Ив.Тодоров               

  Свещеник – Г. Тодев

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  28 окт 2020
  Последни новини