5 °C

Димитровград посреща 1 ноември с “Будители по булеварда”

  Димитровград посреща Деня на народните будители - 1 ноември,  с пана на будители по пешеходния булевард "България".

  Проектът "Будители по булеварда" на община Димитровград фокусира идеята, че макар в тишината на отменяните и свивани събития заради пандемията, будителите отново могат да повдигат духа и да напомнят на съвременото поколение за своето просветителско дело.

  Проектът стартира с шест знакови за българската история фигури.

  Заглавното пано започва с Паисий Хелендарски, родоначалник и идеолог на българското Възраждане, който с написването на "История славянобългарска" въздига българския дух през един от най-мрачните периоди за България.

  Достойно място сред будителите по централната градска алея на Димитровград има Митрополит Неофит Рилски, който въвежда светското образование в българското училище и олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура.

  Значимо място в проекта имат ярките фигури на възрожденците револиционери, издигнали духа на българина в борбата за свобода - Георги Сава Раковски, Христо Ботев и Любен Каравелов и разбира се "патриархът на българската литература" - Иван Вазов. 

  Представянето на всеки от тях е с подбрах стих от Химна на народните будители на Добри Христов и съвремени стихове, посветени на будителите.

  Идеята е традицията да продължи и за празника на българската просвета и култура, където на колоните на аркадата на централната алея да намерят място много достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух. 

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   АД
   А днес...
   2 -1
   09:03, 31 окт 2020
   Чудесна инициатива, но имаме ли днес будители, щом първата институция, която затваряме в тази “пандемия”, е образователната?!?
  • 2
   За
   За какви
   1 0
   09:36, 1 ное 2020
   За какви будители говори общината? Пълно лицемерие. Да се отчете мероприятие. За лъжеца остава единствено да си тръгне и да не се появява отново. Иска се достойнство и покаяние.

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини