4 °C

Петима ученици от ОУ "Пенчо Славейков" с награди от национален конкурс

Изображение 1 от 6

  Талантливи и ученолюбиви ,славейковци отново имат повод за радост и гордост.

  В навечерието на един от най-обичаните християнски празници -„Въведение Богородично – ден на християнското семейство и младеж“, петима седмокласници са с награди от седмия национален конкурс, организиран от Пловдивска Свeта митрополия , с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

  В конкурса са взели участие стотици ученици от цялата страна, от първи до дванадесети клас, в шест възрастови групи: първи-втори клас; трети-четвърти клас; пети–шести клас; седми-осми клас; девети-десети клас; единадесети-дванадесети клас от цялата страна, в раздели: поезия, проза и рисунка.

  Целите на конкурса са да стимулира творческите заложби и изяви на учениците и чрез творбите да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник; да вникнат в ролята на семейството - да възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, каквато е била и малката Мария - Света Богородица.

  Две ПЪРВИ места за есетата си получиха :

  Александра Александрова и Даяна Славова

  Три ВТОРИ места заеха :

  Ивелина Иванова, София Антонова и Валери Вълчанов

  Размисли /есе/

  Семейството става част от нас още при раждането ни. Нашите родители дават начало на нов живот, появява се нов човек, който трябва да ги продължи, който ще остави следа и след тях. През цялото време, докато са до нас, те не само ни отглеждат и изхранват…,те имат вселенска задача- да удвоят доброто, което носят у себе си и да изградят един още по-добър човек.

  Аз мисля, че затова родителите са взискателни, но и безкрайно внимателни при възпитанието на децата.

  Ние сме тяхната ценност, радост и смисъл в живота, затова задачата им е да направят от нас добри хора, хора с истинска душа и точно като птиците ни помагат полетим и да следваме своя път. Знаейки, че не винаги ще ни е лесно, ни подготвят, за да продължим сами.

  Сигурно е трудно да се намери точната пропорция между родителска обич и амбиции, защото има майки и бащи, които, следвайки своите планове за детето си, оказват натиск над него, изискват то да бъде перфектно. Опитите им често се провалят, защото ние, децата, просто имаме нужда от обич и пример.

  Какъв човек ще стане от нас, това зависи от тях - нашите родители! Ето защо хората казват:

  "Детето е огледало на родителите си".

  Някога, когато стана родител, ще се опитам преди всичко да давам добър пример на децата си. Ще ги науча да вярват..., защото няма по-голяма сила от вярата – вярата в Бог, вярата в себе си, вярата в живота и неговите малки красоти, които ни правят по-добри!

  Някъде бях чела една мисъл: "Силата на едно семейство, както силата на една армия, се крие в лоялността на отделните членове един към друг". И колко вярно е това…?! В едно истинско семейство няма място за егоизъм и за лицемерие, както от страна на родителите, така и от страна на децата. Искреност, обич и топлота - това са думите, които характеризират семейството. Само родителите обичат безусловно, само те прощават безнаказано грешките, които прави детето. Затова трябва да сме благодарни, ако имаме семейство, защото има хора, които не са такива късметлии. Прекарвайки повече време със семейството си, човек инвестира това време в незабравими моменти щастие, които го топлят и в най-студените житейски бури!

  И нека никога да не забравяме, че: "Няма значение колко беден изглежда един човек, ако има семейство– той е богат"!

  Александра Петрова Александрова, 7 клас , ОУ "Пенчо Славейков"

  Преподавател: Денка Колева Николова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини