0 °C

Петима ученици от ОУ "Пенчо Славейков" с награди от национален конкурс

Изображение 1 от 6

  Талантливи и ученолюбиви ,славейковци отново имат повод за радост и гордост.

  В навечерието на един от най-обичаните християнски празници -„Въведение Богородично – ден на християнското семейство и младеж“, петима седмокласници са с награди от седмия национален конкурс, организиран от Пловдивска Свeта митрополия , с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

  В конкурса са взели участие стотици ученици от цялата страна, от първи до дванадесети клас, в шест възрастови групи: първи-втори клас; трети-четвърти клас; пети–шести клас; седми-осми клас; девети-десети клас; единадесети-дванадесети клас от цялата страна, в раздели: поезия, проза и рисунка.

  Целите на конкурса са да стимулира творческите заложби и изяви на учениците и чрез творбите да изразят чувствата и вълненията си по повод християнския празник; да вникнат в ролята на семейството - да възпитава децата си във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите, каквато е била и малката Мария - Света Богородица.

  Две ПЪРВИ места за есетата си получиха :

  Александра Александрова и Даяна Славова

  Три ВТОРИ места заеха :

  Ивелина Иванова, София Антонова и Валери Вълчанов

  Размисли /есе/

  Семейството става част от нас още при раждането ни. Нашите родители дават начало на нов живот, появява се нов човек, който трябва да ги продължи, който ще остави следа и след тях. През цялото време, докато са до нас, те не само ни отглеждат и изхранват…,те имат вселенска задача- да удвоят доброто, което носят у себе си и да изградят един още по-добър човек.

  Аз мисля, че затова родителите са взискателни, но и безкрайно внимателни при възпитанието на децата.

  Ние сме тяхната ценност, радост и смисъл в живота, затова задачата им е да направят от нас добри хора, хора с истинска душа и точно като птиците ни помагат полетим и да следваме своя път. Знаейки, че не винаги ще ни е лесно, ни подготвят, за да продължим сами.

  Сигурно е трудно да се намери точната пропорция между родителска обич и амбиции, защото има майки и бащи, които, следвайки своите планове за детето си, оказват натиск над него, изискват то да бъде перфектно. Опитите им често се провалят, защото ние, децата, просто имаме нужда от обич и пример.

  Какъв човек ще стане от нас, това зависи от тях - нашите родители! Ето защо хората казват:

  "Детето е огледало на родителите си".

  Някога, когато стана родител, ще се опитам преди всичко да давам добър пример на децата си. Ще ги науча да вярват..., защото няма по-голяма сила от вярата – вярата в Бог, вярата в себе си, вярата в живота и неговите малки красоти, които ни правят по-добри!

  Някъде бях чела една мисъл: "Силата на едно семейство, както силата на една армия, се крие в лоялността на отделните членове един към друг". И колко вярно е това…?! В едно истинско семейство няма място за егоизъм и за лицемерие, както от страна на родителите, така и от страна на децата. Искреност, обич и топлота - това са думите, които характеризират семейството. Само родителите обичат безусловно, само те прощават безнаказано грешките, които прави детето. Затова трябва да сме благодарни, ако имаме семейство, защото има хора, които не са такива късметлии. Прекарвайки повече време със семейството си, човек инвестира това време в незабравими моменти щастие, които го топлят и в най-студените житейски бури!

  И нека никога да не забравяме, че: "Няма значение колко беден изглежда един човек, ако има семейство– той е богат"!

  Александра Петрова Александрова, 7 клас , ОУ "Пенчо Славейков"

  Преподавател: Денка Колева Николова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  25 ное 2020
  Последни новини