13 °C

Кое е смешното в този пътен знак?

Изображение 1 от 2

  Читатели сигнализираха за забавна грешка в пътен знак, обозначаващ обходния маршрут на пътя за Стара Загора край Димитровград. 

  Грешката, която е допусната, е в изписването на името на квартал Изток, през който преминава обходният маршрут на международния път Е85*, тръгващ от Литва и стигащ до Александруполис в Гърция.

  На табелата надписът на латиница не е изписан по правилата на система за транслитерация, като правилното изписване е "Iztok", а е преведен на английски език и надписа е "East". Тази грешка буквално дава ново име на димитровградския квартал Изток, който се намира в северната част на Димитровград - "Еаст", ако се позоваваме на НАРЕДБА № 3 ЗА ТРАНСЛИТЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕОГРАФСКИ ИМЕНА НА ЛАТИНИЦА .

  Наредбата гласи: Системата за транслитерация на български географски имена и нейните правила осигуряват еднозначно предаване и изписване на българската азбука с отделни латински букви или съчетания от латински букви.

  Там е даден и пример:

  Прилагателните "северен", "южен", "източен", "западен", "централен" и други подобни, когато влизат в състава на географското име, се транслитерират по следния начин:

  Централен Балкан Tsentralen Balkan
  София-юг Sofia-yug
  Перник-север Pernik-sever

  Според наредбата и примерите, дадени в нея, квартал Изток в Димитровград на табелата трябва да бъде изписан "Iztok", а не преведен на английски език като "East".

  Тази грешка едва ли ще заблуди някой чужденец, преминаващ по обходния маршрут на международния коридор Е85*, едва ли обърква и някой от жителите на квартала на къде кара,  но е забавен фактът, че реално шофирайки на север, табелата напътства на изток. Грешката явно е подмината и от Областното пътно управление, под чиято шапка е проектът за ремонт, след като табелата вече месеци се извисява гордо на мястото си.

  *Е85 е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътната мрежа. Е85 започва от Клайпеда в Литва, тръгва на юг през Украйна, Румъния, преминава през България и достига до Александруполис в Гърция.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Тр
   Тръмп
   2 -2
   10:39, 16 яну 2021
   То па един квартал, те па едни хора
   • Ко
    Кочо Пръча
    3 -1
    15:19, 16 яну 2021
    РОМляни само там, трябва да го оградят с бетонни огради по 4 метра и да се сложат табели, че в оградената зона живеят примати и полухора и е опасно за живота за нормалните хора да са вътре в резервата.
  • 2
   Кр
   Кристина Петрова
   2 0
   15:47, 16 яну 2021
   Не знам какво имате против моите приятели от квартала?
  • 3
   Ф
   Ф
   1 0
   13:22, 18 яну 2021
   По-българи,са от нас.
  • 4
   См
   Смешен е
   2 0
   13:48, 19 яну 2021
   Смешен е кмета !
  Последни новини