Кое е смешното в този пътен знак?

Изображение 1 от 2

    Читатели сигнализираха за забавна грешка в пътен знак, обозначаващ обходния маршрут на пътя за Стара Загора край Димитровград. 

    Грешката, която е допусната, е в изписването на името на квартал Изток, през който преминава обходният маршрут на международния път Е85*, тръгващ от Литва и стигащ до Александруполис в Гърция.

    На табелата надписът на латиница не е изписан по правилата на система за транслитерация, като правилното изписване е "Iztok", а е преведен на английски език и надписа е "East". Тази грешка буквално дава ново име на димитровградския квартал Изток, който се намира в северната част на Димитровград - "Еаст", ако се позоваваме на НАРЕДБА № 3 ЗА ТРАНСЛИТЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕОГРАФСКИ ИМЕНА НА ЛАТИНИЦА .

    Наредбата гласи: Системата за транслитерация на български географски имена и нейните правила осигуряват еднозначно предаване и изписване на българската азбука с отделни латински букви или съчетания от латински букви.

    Там е даден и пример:

    Прилагателните "северен", "южен", "източен", "западен", "централен" и други подобни, когато влизат в състава на географското име, се транслитерират по следния начин:

    Централен Балкан Tsentralen Balkan
    София-юг Sofia-yug
    Перник-север Pernik-sever

    Според наредбата и примерите, дадени в нея, квартал Изток в Димитровград на табелата трябва да бъде изписан "Iztok", а не преведен на английски език като "East".

    Тази грешка едва ли ще заблуди някой чужденец, преминаващ по обходния маршрут на международния коридор Е85*, едва ли обърква и някой от жителите на квартала на къде кара,  но е забавен фактът, че реално шофирайки на север, табелата напътства на изток. Грешката явно е подмината и от Областното пътно управление, под чиято шапка е проектът за ремонт, след като табелата вече месеци се извисява гордо на мястото си.

    *Е85 е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътната мрежа. Е85 започва от Клайпеда в Литва, тръгва на юг през Украйна, Румъния, преминава през България и достига до Александруполис в Гърция.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Тр
      Тръмп
      2 -2
      10:39, 16 яну 2021
      То па един квартал, те па едни хора
      • Ко
        Кочо Пръча
        3 -1
        15:19, 16 яну 2021
        РОМляни само там, трябва да го оградят с бетонни огради по 4 метра и да се сложат табели, че в оградената зона живеят примати и полухора и е опасно за живота за нормалните хора да са вътре в резервата.
    • 2
      Кр
      Кристина Петрова
      2 0
      15:47, 16 яну 2021
      Не знам какво имате против моите приятели от квартала?
    • 3
      Ф
      Ф
      1 0
      13:22, 18 яну 2021
      По-българи,са от нас.
    • 4
      См
      Смешен е
      2 0
      13:48, 19 яну 2021
      Смешен е кмета !
    Последни новини