Парламентът реши армията ни да е поне 43 000 души

Депутатите приеха Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032. Програма 2032 е разработена на база изводите и предложенията от Стратегическия преглед на отбраната. В продължение на година и половина с анализа са се занимавали близо 500 души в 25 работни групи от различни ведомства.

Според поредната отбранителна програма се предвижда до 2032 г. Въоръжените сили да поддържат обща численост не по-малка от 43 000 души. От тях 3000 души да са доброволен резерв. Предвиждат се и мерки за окомплектоване на вакантните длъжности. В проекта на Програма 2032 са определени приоритетните насоки за модернизация. Според авторите, те са реалистични, защото са съобразени с дългосрочна финансова рамка.

Програмата дава основните насоки за развитие на Въоръжените сили, за изграждането и развитието на минимално необходимите приоритетни способности. Тя ще послужи за основа при разработването на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., както и за Инвестиционния план-програма до 2032 г.

Ще бъдат предложени и промени и в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които да направят възможни дейностите за реализиране на Програмата и плановете.

Според мотивите на документа в Програма 2032 е направена актуална оценка на дългосрочните тенденции в развитието на средата на сигурност, както и тенденциите в развитието на отбранителните способности до 2032 г.

Запазва се стратегическата цел на отбранителната политика, ролята и мисиите на Въоръжените сили, нивото на политическа амбиция за тяхното използване, адаптирани с оглед характеристиките на средата на сигурност.

Трите основни мисии на Въоръжените сили са "Отбрана", "Подкрепа на международния мир и сигурност" и "Принос към националната сигурност в мирно време". Определено е и нивото на амбиция за използване на Въоръжените сили и по трите мисии.

Във функционално отношение Въоръжените сили ще се състоят от Сили за сдържане и Сили за отбрана. Предвижда се създаването на две нови структури - Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и Командване за логистична поддръжка.

Предвижда се за постигане на баланс между необходимите отбранителни способности, изпълнението на мисиите и задачите на Въоръжените сили и разполагаемите ресурси до 2024 г. разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП. След 2024 г. разходите за отбрана да се поддържат на ниво не по-ниско от 2% от БВП, а ако икономическото състояние позволява - и по-високо. Планира се поне 20% от разходите за отбрана да са за придобиване на ново въоръжение и техника, гласи проектът.

В Програма 2032 се предвижда инвестиционните проекти за превъоръжаване/модернизация на Въоръжените сили да включват пълния жизнен цикъл на отбранителните продукти - придобиване, използване и поддръжка, снемане от въоръжение и съответно планиране и своевременно осигуряване на необходимите за тях финансови ресурси.

С парите в бюджета по това перо се налага приоритизиране на минимално необходими военни способности до ключово важните за изпълнение на задачите по трите мисии на Въоръжените сили. Препоръчано беше ресурсите да бъдат осигурени и плановете да бъдат последователно изпълнявани.

Тя ще послужи за основа при разработването на "План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г.", последващ План за развитие на Въоръжените сили за периода от 2027 до 2032 г. и на дългосрочен "Инвестиционен план - програма до 2032 г.".

По време на обсъждането в парламента депутатът Милен Михов от ОП предупреди, че към нас ще има териториални претенции. Джейхан Ибрямов от ДПС настоя стратегията да се гледа от следващ парламент.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    09:02, 12 фев 2021
    За 3 милиарда щяха да се вземат не 8,а 30 самолета,няколко подводници и катери!А сега ще чакаме от "умрял писмо"!Трябва да си много глупав да дадеш авансово толкова пари на най-богатата държава,за осем скапани самолетчета!
Последни новини