11 °C

Сръчните победители в конкурса "Пижо и Пенда" 2021 вече са известни

Изображение 1 от 6

  За втора поредна година Община Димитровград и ОП "Детски и младежки център” провеждат Общински конкурс за изработка на мартеница „Пижо и Пенда”. Целта на конкурса е да обогати знанията на участниците за българската мартеница, за нейната идентичност, за нейната красотата и за първомартенската обредност.

  Конкурсът провокира интереса у децата и младежите и запознаването им с традициите и значението на „мартеницата“ днес. Чрез него се насърчават творческите способности и фантазии на младите хора при изработката на мартеници и се формира естетическото им мислене.

  В тазгодишното издание на конкурс „Пижо и Пенда“, участваха 250 произведения на изкуството – мартеници, пана и кукли. 182 малки и големи сръчковци са участвали в двете категории:

  първа категория - "Мартеници” /123 матреници/

  втора категория – „Кукла, пано или накит”/127 изделия/

  Мартиници изработиха, за да вземат участие, деца и ученици от:

  ОУ “Ал. Константинов“, ОУ “П. Славеков“, ОУ “П. К. Яворов“, ОУ“В.Левски“ с. Ябълково, ОбУ “Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Д. Н. Матевски“ гр. Меричлери, ОУ “В. Левски“ – Димитровград, СУ“ Л. Каравелов“, ОУ “Хр. Ботев“ с. Крепост, ПЕГ „Д-р Ив. Богоров“, ПМГ „Ив. Вазов“, ДГ “Роза“, ДГ “Райна Княгиня“, ДГ “Звънче“, ДГ “Иглика“ с.Черногорово, ДГ “Слънце“, НЧ „Пробуда – 1908“ с. Воден и НЧ„Просвета – 1896“ гр. Меричлери.

  Творбите бяха прегледани, оценени и класирани от компетентно жури по следните критерии:

  - използвани материали;

  - техника на изпълнение;

  - оригиналност на изпълнението;

  - сходство с българската народна традиция.

  Официалното награждаване на конкурса ще се състои на 25 и 26 февруари 2021г. в лятната градина на ОП "Детски и младежки център” по следния график:

  На 25.02.2021г./ четвъртък/ – ще бъдат наградени победителите от I и IV-та възрастови групи от 13.00ч. до 17.00ч.;

  На 26.02.2021г. / петък /- ще бъдат наградени победителите от II и III-та възрастови групи от 13.00ч. до 17.00ч..

  Необходимо е всички победители и техните родители да спазват графика и противоепидемичните правила т.е дистанция, дезинфекция и маски.

  Ще бъде открита изложба "Българската мартеница-идентичност и красота”, с всички творби от конкурса в лятната градина на ОП “Детски и младежки център“. Тя ще радва всички граждани на Димитровград и ще създава слънчево, първомартенско настроение.

  Организаторите поздравяват всички участници и наградени и им пожелават много творчески успехи!

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини