Сръчните победители в конкурса "Пижо и Пенда" 2021 вече са известни

Изображение 1 от 6

    За втора поредна година Община Димитровград и ОП "Детски и младежки център” провеждат Общински конкурс за изработка на мартеница „Пижо и Пенда”. Целта на конкурса е да обогати знанията на участниците за българската мартеница, за нейната идентичност, за нейната красотата и за първомартенската обредност.

    Конкурсът провокира интереса у децата и младежите и запознаването им с традициите и значението на „мартеницата“ днес. Чрез него се насърчават творческите способности и фантазии на младите хора при изработката на мартеници и се формира естетическото им мислене.

    В тазгодишното издание на конкурс „Пижо и Пенда“, участваха 250 произведения на изкуството – мартеници, пана и кукли. 182 малки и големи сръчковци са участвали в двете категории:

    първа категория - "Мартеници” /123 матреници/

    втора категория – „Кукла, пано или накит”/127 изделия/

    Мартиници изработиха, за да вземат участие, деца и ученици от:

    ОУ “Ал. Константинов“, ОУ “П. Славеков“, ОУ “П. К. Яворов“, ОУ“В.Левски“ с. Ябълково, ОбУ “Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Д. Н. Матевски“ гр. Меричлери, ОУ “В. Левски“ – Димитровград, СУ“ Л. Каравелов“, ОУ “Хр. Ботев“ с. Крепост, ПЕГ „Д-р Ив. Богоров“, ПМГ „Ив. Вазов“, ДГ “Роза“, ДГ “Райна Княгиня“, ДГ “Звънче“, ДГ “Иглика“ с.Черногорово, ДГ “Слънце“, НЧ „Пробуда – 1908“ с. Воден и НЧ„Просвета – 1896“ гр. Меричлери.

    Творбите бяха прегледани, оценени и класирани от компетентно жури по следните критерии:

    - използвани материали;

    - техника на изпълнение;

    - оригиналност на изпълнението;

    - сходство с българската народна традиция.

    Официалното награждаване на конкурса ще се състои на 25 и 26 февруари 2021г. в лятната градина на ОП "Детски и младежки център” по следния график:

    На 25.02.2021г./ четвъртък/ – ще бъдат наградени победителите от I и IV-та възрастови групи от 13.00ч. до 17.00ч.;

    На 26.02.2021г. / петък /- ще бъдат наградени победителите от II и III-та възрастови групи от 13.00ч. до 17.00ч..

    Необходимо е всички победители и техните родители да спазват графика и противоепидемичните правила т.е дистанция, дезинфекция и маски.

    Ще бъде открита изложба "Българската мартеница-идентичност и красота”, с всички творби от конкурса в лятната градина на ОП “Детски и младежки център“. Тя ще радва всички граждани на Димитровград и ще създава слънчево, първомартенско настроение.

    Организаторите поздравяват всички участници и наградени и им пожелават много творчески успехи!

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини