14 °C

Изложба за казармата през „онези” 45 години представят в Димитровград

В навечерието на Националния ни празник – 3 март, в Изложбената зала на Исторически музей - Димитровград ще бъде открита изложбата „Когато момчето става мъж…”. Казармата през „онези” 45 години.

Неин автор е д-р Илия Вълев, етнолог в Регионален исторически музей – Велико Търново. Тя е реализирана под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, с много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата излага някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците.

Изложбата включва още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма, между които: мъжка униформа от Начално военно обучение; абитуриентски мъжки костюм; униформено войнишко и матроско облекло, парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски; медали, предназначени за войнишкия състав; предмети от войнишкото снаряжение и предмети за различни служебни дейности; лични вещи и документи, проследяващи както отделни моменти от предказармените и следказармени традиции и ритуали, така и вътрешноказармения всекидневен живот.

Експозицията включва и забавно-развлекателна част за малките и по-големи посетители – игри, фотосесии и др.
Всички инициативи и събития през 2021г. ще бъдат посветени на 70-години музейно дело в Димитровград.
Изложбата ще бъде представена пред журналисти на 2.03.2021 г., вторник, от 11.00 часа в Исторически музей-Димитровград, а след 11.30 часа гражданите и гостите на Димитровград ще имат възможност да я разгледат при спазване на всички противоепидимични мерки. Тя ще гостува в музея до края на месец април.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Йо
  йокин
  1 -1
  19:12, 24 фев 2021
  Да дойде,военния министър,да направи,някое коремно.Тогаз,да връща,затъпяващата,казарма.
 • 2
  Ив
  Иван
  0 0
  09:25, 26 фев 2021
  С тоя голям корем

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини