Академик, роден в Първомай и почетен жител на Димитровград, е предложен за награда

Министерският съвет гласува предложение до Президента на Република България за награждаване на акад. Васил Сгурев с орден „Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии. Предложението е инициирано от Българската академия на науките (БАН).

Васил Сгурев е роден на 3 май 1936 г. в гр. Първомай. Почетен гражданин на Димитровград от 2005 г.

През 1960 г. завършва висше инженерно образование в Санкт Петербург, Русия, със специалност „Електромеханика. През 1968 г. защитава докторската си степен, през 1989 г. е избран за член- кореспондент на Академията, а през 1997 г. става академик. Заемал е длъжността председател на Федерацията на научно-техническите съюзи, на Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов", на Българската асоциация по изкуствен интелект и на Дружеството по разпознаване на образи.

Акад. Сгурев е автор на 14 монографични труда и 155 научни доклада в България и в чужбина и едно учебно ръководство.

Има над 20 внедрени разработки в българската промишленост.

За високите си постижения акад. Сгурев е получавал множество награди, като през 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина" - първа степен.

"Не бива да гледаме носталгично назад, а повече напред. Ето например, въпреки икономическата криза има отрасли у нас, които бележат напредък - това са електротехника и електроника, където има 37% увеличение на производството", каза Сгурев по време на едно посещенията му в Димитровград през 2016 година. По думите му, България има опит в износа на малки и средни ел.двигатели, което се вижда от ръста в последните години.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини