Разпети петък - ден на смирение

    Разпети петък е днес. На този ден християните тъжат са своя Спасител. На него извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и смъртта на Спасителя.

    В петия ден от Страстната седмица Иисус е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Предаден е на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

    Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

    Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя. - "Свети Убрус" /"Светото покривало за глава"/ и "Светата Тигла" /от латинското тегула - керемида/.

    На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

    В този ден Светата Църква припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си. На тези събития са осветени и богослужебните песнопения.

    На Велики петък сутринта, в центъра на храма се изнася св. Плащаница. Тя се съхранява в олтара и се изнася само на този ден. Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху Плащаницата и изобразява снемането му от Кръста.  

    В катедралния храм на Хасково ”Успение на Пресвета Богородица” Плащеницата изнесоха от олтара отец Йордан и отец Антоний Енев.

    На този ден в  средата на всеки храм има издигнато специално място, символизиращо гроба на Исус. Там се слага и Плащеницата. А хората минават под нея. Това се прави символично, приема се като погребване на човешките грехове, които Исус е изкупил чрез смъртта си.  Но според богословите изпълнението на този ритуал всъщност е израз на смирението и преклонението пред Христовия гроб, както и на благодарност за дареното изкупление на греховете.  В  народната традиция обаче това действие има силата на надежда за здраве.

    След всекиго, който се докосна днес до плащеницата в храма в Хасково се почистваше с дезинфектант. Образува се обаче струпване и се наложи свещениците да напомнят на миряните да спазват отстояние един от друг, както и да сложат маските си правилно.

    В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ми
      Митрофановна
      8 -11
      13:01, 30 апр 2021
      Църквата да превърнат в пункт за ваксиниране и сложат няколко медицински сестри да поставят ваксина и по-бързо ще стават ваксинациите-
    • 2
      и се нареди в това отношение до Костов , Станишефф... Виж коментара
      • Dz
        Dzakardo
        2 -3
        00:07, 1 май 2021
        Само тулупа от Банкя е пред тях.
        Него не може да го стигне никой, де ба и тъпаня!
    • 3
      Хр
      Християнин
      14 -10
      14:08, 30 апр 2021
      Смирение със Бог и със себе си , но не и с враговете на народа от организираната престъпна група ГЕРБ и техните назначения в прокуратурата и полицията.
    • 4
      Ко
      Короната дебне
      12 -8
      14:24, 30 апр 2021
      Голямо блъскане и двете черкви.Няма ред,поповете гледат ухилено и потриват ръце.
    • 5
      Тю
      Тюркян
      9 -3
      18:57, 30 апр 2021
      Честит празник, но няма дистанция, няма маски...
      • Dz
        Dzakardo
        1 -4
        00:10, 1 май 2021
        А ти какво очакваше да видиш, земята да спре да се върти и сакън да не кихне някой да не те зарази и да станеш зян.
        Мишок!
      • Х
        Х
        2 -1
        06:15, 1 май 2021
        Дзкардо....определено мишката и БОКЛУКА си ти.
    • 6
      Ши
      шиката
      6 -1
      22:28, 30 апр 2021
      И защо всички в молитвите си изричат ""долу БСП"" ?
      • Во
        воистина долу БСП
        4 -2
        00:00, 1 май 2021
        да изринем червения боклук
      • Х
        Х
        3 -3
        06:17, 1 май 2021
        Какви червени боклуци бе...аа гербаджийските пребоядисани к**ви ли?
    • 7
      Тю
      Тюркян
      1 0
      18:50, 1 май 2021
      До Х - Благодаря! До Джакардо - Някои хора могат да се безпокоят не само за себе си, а и за другите. Все пак е факт, че има доста хора с придружаващи заболявания и не всички успяват да издържат битката с ковид-19, и неговите мутации. Когато загубите ценни за вас или обществото хора, ще разберете за що иде реч. И моля, без обиди от лично естество!
    Последни новини