23 °C

Градската библиотека "Пеньо Пенев" показа фонда с редки и ценни издания, най-старата книга е от 1882г.

  Днес в димитровградската библиотека „Пеньо Пенев бе открита постоянна експозиция „Редки и ценни издания“. Книгите ще бъдат достъпни за читателите под наблюдение на служители на библиотеката. Тя бе официално открита от временния директор на библиотеката Валентина Терзиева, като събитие в рамките на Националната библиотечна седмица.

  Колекцията от редки и ценни книги е гордост за нашата библиотека, защо не са много библиотеките в страната, които могат да се похвалят с такава колекция от 438 редки и ценни издания, заяви директорът на библиотеката. Фондът е създаден през 1996 г., като до скоро той се е помещавал в дирекцията на библиотеката. Монтирахме специални витрини, в които да приютим книгите и направихме така, че те да са пред погледа на всеки, обясни Валентина Терзиева.

  Колекцията включват българска възрожденска книжнина и периодични издания, енциклопедии, справочници, граматики, първи издания на класиците на българската и чуждестранна литература, издания с необикновен формат, езикови речници, стихове, повести, разговорници и още, като дарената от кмета Иво Димов Библия от 1925 г.. В първите години, за съжаление, не са вписвани имената на дарителите и за голяма част от изданията няма информация как и от кого са придобити. Преди време този пропуск е бил поправен и вече задължително се вписват имената на дарителите.

  Най-старото издание в фонда е първи том на енциклопедия „Брокхаус“ или т. нар. „Германика“ от 1882г. По-значими издания, до 1900 г., са  „Речник на българския език“ (1895) на Найден Геров, „Българските доброволци в Сръбско-турската война 1876 г.“ (1896) от Тилю Колев, „Под игото“ (1896) на Иван Вазов, „Миналото. Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети” (1898) на Стоян Заимов, “Енциклопедически речник” (1899) на Лука Касъров и много други.

  Голям интерес предизвикват и изданията с различен и специфичен формат с размери по-малки от кибритена кутийка. Специално място е отредено на ръкописа „Отечество Гердима“. Гердима е старото име на Нова надежда, но информацията в ръкописа не се ограничава само до него, а за целия хасковски регион. Ръкописът е обогатен с рисунки, снимки и скици. Единствено той не е част от изложените във витрината ценни издания, поради големия си обем от около 3000 машинописни страници.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
  16 юни 2021
  Последни новини