5-годишен изчете 118 книги от градската библиотека - връчиха награди на читатели

Изображение 1 от 5

    Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград връчи официално наградите „Читател на годината” и приза „Посланик на библиотеката” за изтеклата 2020 година.

    Отличията бяха връчени индивидуално от ВрИД директора на библиотеката Валентина Терзиева, при спазване на действащите противоепидемични мерки.

    Във възрастова група до 14-годишна възраст, „Читател на годината” стана 5-годишния Златомир Димитров, със заети 118 книжки от Детския отдел. Най-активния посетител на отдела е още в трета група, в детска градина „Райна Княгиня”. За интереса му към книгите принос имат освен семейството, и неговите учители Маруся Велева и Снежана Милева.

    „Радостни сме, че за първи път читател в предучилищна възраст печели високия приз. Това показва, че целенасочената ни политика, стимулираща четенето от най-ранна детска възраст и възпитаваща децата в любов към книгата, дава добри резултати”, сподели на церемонията ВрИД директорът на библиотеката.  

    При пълнолетните ни читатели класацията води Йордан Йорданов с прочетени 166 тома литература от „Заемната за възрастни”. Криминалните романи и психотрилърите са любими жанрове на най-активния ни читател. Бил е дългогодишен служител в полицията в Димитровград.

    За „Посланик на библиотеката” през 2020 година бе отличена проф. д-р Емилия Янева, професор по право в Калифорнийския университет на САЩ. Призът се връчва на дарители и приятели на ГБ „Пеньо Пенев”, съмишленици и личности, които съдействат за нейното модернизиране и популяризирането на дейността и.

    През 2020 г., родената в Димитровград българка, подпомогна каузата с дарение на нов компютър, с който днес се обслужват бързо и качествено читатели в Дигиталния  център на библиотеката. Дарението бе предоставено от учредения миналата година мемориален фонд, именуван в памет на сестра й Снежана Янева – радетел за българската книжовност и апостол на библиотечното дело в България.

    „Поради пандемията от COVID 19 и въведените извънредни мерки и ограничения, които прекъснаха за два месеца достъпа до библиотеката през 2020 г., очаквано отчитаме известен спад при данните за посещения и раздадена литература за м.г. Това, което ни радва и ни вдъхва надежда е, че броят на регистрираните ни читатели расте спрямо предходни години. Очаквано се повиши интереса към онлайн присъствието ни и предлаганите виртуални услуги, като спрямо предходната 2019 г., те са нараснали близо два пъти”, сподели Валентина Терзиева.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Не
      неделя
      3 0
      17:52, 27 яну 2021
      Това дете чете ли вече? Или родителските амбиции. Пък и учителки от градината споменати има. Амбиции и комплекси.......
    • 2
      Зд
      здрасти
      3 -1
      18:34, 27 яну 2021
      Е, то бива бива ама... то голяму Комплекси у Родителите. Дали и 18 е прочел, ама айде.
    • 3
      Г-
      Г-жа Стоянова
      0 -1
      20:53, 29 яну 2021
      Дано да има повече такива родители и деца, браво!!!

    Още новини

    Последни новини