В Димитровград ще се обсъжда темата за Алцхаймер и други форми на деменция

На 20.07.2021г. /вторник/ в община Димитровград ще се проведат информацонни събития, посветени на  темата за подобряване услугите за лицата с деменция. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” и Община Димитровград като домакин, провеждат пресконференция и семинар по проект “Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция”. Ще участват представители на местната власт и организации, работещи в социалната и здравната сфера, както и близки на хора с деменция. Ще бъдат представени доклад с добри практики от Европа и Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция. Целта на  проекта и информационните събития е свързана с належащата нужда от приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семействата на лица с деменция в страната.

Пресконференцията ще се проведе в зала „Гросето” от 10.00 часа, а семинара ще стартира от 11:00 часа на същото място.

Към 2015 година броят на болните от болестта на Алцхаймер по света е около 29,8 милиона. Тя се проявява най-често при хора на възраст над 65 години, но 4 – 5% от случаите са по-ранни. Болестта засяга около 6% от хората на 65 и повече години. През 2015 година тя е причина за смъртта на 1,9 милиона души. Заболяването е описано за пръв път през 1906 година от германския психиатър и невропатолог Алоис Алцхаймер и е наречено на негово име. В развитите страни болестта на Алцхаймер е едно от заболяванията, създаващи най-високи разходи за обществото.

Болестта на Алцхаймер е хронично невродегенеративно заболяване, което обикновено се развива бавно и постепенно се влошава с времето. То е причина за 60 – 70% от случаите на деменция. В ранните етапи най-честият симптом е трудното припомняне на скорошни събития. С напредването на болестта се появяват и симптоми като проблеми с говора, дезориентация, промени в настроението, загуба на мотивация, затруднения при ежедневни дейности и поведенчески проблеми. С влошаването на общото им състояние болните често се отдръпват от близките си и от обществото. Постепенно изчезват и други телесни функции, като в крайна сметка се достига до смърт. Макар че скоростта на напредване на болестта може да е различна, най-често продължителността на живота след диагностициране е три до девет години.

Причините за болестта на Алцхаймер не са достатъчно добре изучени. Смята се, че около 70% от риска се наследява от родителите на болния чрез множество свързани гени. Други рискови фактори са предходни наранявания на главата, депресия и хипертония. Развитието на болестта се свързва с наличието на сенилни плаки и неврофибриларни възли в главния мозък. При подозрения за Алцхаймер диагнозата обикновено се потвърждава с оценка на поведението и когнитивни тестове, често следвани от заснемане с мозъчен скенер и кръвни изследвания, за да се елиминират други възможни причини. Първоначалните симптоми често се бъркат с нормално остаряване. За окончателно диагностициране е необходимо изследване на мозъчна тъкан. Умствените и физически упражнения и избягването на затлъстяване може би намаляват риска от болестта на Алцхаймер, но доказателствата за това са слаби. Няма лекарства или добавки, които да са показали, че намаляват риска от заболяване.

Използваните лечения дават ограничени симптоматични подобрения, но не могат да спрат или преобърнат развитието на болестта. Болните все повече разчитат на други за обслужването си, което често създава значителни тежести от социален, психологически, физически и материален характер за грижещите се за тях. Програми за физически упражнения могат да бъдат помогнат за осъществяването на ежедневни дейности. Поведенчески проблеми или психоза в резултат на деменцията често се третират с антипсихотици, но това обикновено не се препоръчва, тъй като ползите са малки а нараства рискът от ранна смърт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини