Синя Луна този уикенд

Обикновено терминът "Синя луна" се отнася до второто пълнолуние в рамките на същия месец. Последната изгря на 31 октомври 2020 г., когато зловеща Синя луна освети нощното небе на Хелоуин. Но има по-малко известно определение, датиращо от 1528 г., което се отнася за третото пълнолуние в сезон с четири пълни луни, според НАСА.

Като цяло всеки сезон има три пълни луни. Но лятото 2021 г., което започна на 20 юни и приключи на 22 септември, има четири пълни луни (24 юни, 23 юли, 22 август и 20 септември). Сезонните сини луни са рядкост и се случват веднъж на всеки две до три години, според EarthSky. Последната бе на 18 май 2019 г., а следващата ще е чак на 19 август 2024 г.

В неделя, 22 август 2021, Луната изгрява в 20:47 и залязва в 6:08 на 23 август (в България), но ще изглежда пълна за около три дни - от петък вечер (20 август) до понеделник сутринта (23 август), съобщи НАСА. 

Пълнолунието всъщност няма да изглежда синьо, Луната ще изглежда обичайно призрачно бяла. Възможно е обаче пълнолуние да изглежда синьо, заради частици високо в атмосферата, като например от мощно вулканично изригване.

Пълнолунието през август е известно като Есетрова Луна, според алманаха на фермерите от Мейн, който за първи път публикува имената на пълнолунията през 30-те години на миналия век, съобщи НАСА. Името идва от племената алгонкини в Северна Америка, защото есетрите са били в изобилие в Големите езера и други водни пътища по това време на годината, съобщава алманахът. 

Други събития, свързани с пълнолунието през август са индуисткия фестивал Ракша Буда, който празнува връзката между братя и сестри, празникът Никини Поя в Шри Ланка, който отбелязва първия будистки съвет преди 2400 години и Фестивалът на гладната призрачна луна в Китай, когато се смята, че призраци и духове, включително тези на починали членове на семейството, посещават живите, съобщава НАСА.

 В момента също ще могат да се видят Юпитер и Сатурн. И двете планети ще изглеждат необичайно ярки. Сатурн е бил най-близо до Земята на 2 август, а Юпитер е бил най -близо до четвъртък, 19 август.  С телескоп могат да се видят четирите най-големи спътника на Юпитер - Ганимед, Калисто, Европа и Йо, както и пръстените на Сатурн и най-голямата му луна Титан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини