Първите потребители на Центъра за хора с деменция в Димитровград ще бъдат настанени утре

    Считано от 15 септември 2021г., стартира поетапното настаняване на първите потребители в Центъра за грижа за лица с различни форми на деменция в Димитровград, в който е осигурена среда, близка до семейната, информират от местната администрация. Поетапното настаняване е съобразено с противоепидемичните мерки, които са задължителни за спазване на социалните институции, предлагащи услуги от резидентен тип.

    Центърът е обзаведен и оборудван с всичко необходимо за подпомагане и повишаване качеството на живот на лицата с деменция, осигурявайки сигурността и спокойствието за техните семейства.Тук потребителите ще получат грижа и съдействие за постигане в максимална степен на самостоятелност, в комбинация с други социални, здравни и други подкрепящи/съпътстващи услуги в съответствие с потребностите на настанените лица. Настаняването се извършва в удобно и модерно обзаведени стаи за 2 потребители, разполагащи със самостоятелен санитарен възел и баня. Менюто на потребителите ще се изготвя от диетолог, а храненето ще се извършва в уютна столова. Центърът разполага и с напълно обзаведена кухня, където персонал и потребители ще могат да приготвят съвместно любими гозби. Тук ще се полагат и специализирани здравни грижи от две медицински сестри и лекар. В центъра ще работят 7 санитари, които ще се грижат за осигуряване хигиената на потребителите и помещенията. В терапевтичния кабинет потребителите, съвместно със социалния работник и трудотерапевта ще могат да се занимават с любими за тях дейности, да гледат телевизия. Центърът разполага и със собствен озеленен двор за разходка и почивка. Осигурено е уютно и удобно място за среща със семейството, когато това е допустимо. За периода на изпълнение на дейностите по проекта, потребителите на Центъра няма да заплащат такса за ползването на социалната услуга.

    В периода януари 2019г. - април 2020г., в изпълнение на договор по Оперативна програма „Региони в растеж”, след основен ремонт на помещения от бившата АТЗ болница, община Димитровград изгради „Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция“.

    Ремонтът на сградата и помещенията в нея осигуриха възможността Община Димитровград да получи безвъзмездна финансова помощ от европейските фондове за създаване на функционираща социална услуга от резидентен тип с капацитет 15 потребителя. Реализацията на дейностите по проекта стартира от месец април 2021г., като до момента е извършена доставка и монтаж на оборудването и обзавеждането в Центъра; прием на документи и предварителна оценка на потребностите на подалите заявления потребители; подбор, назначаване и обучение на персонала в Центъра; разработени са пакет от вътрешни правила, регламентиращи дейността и предоставянето на услугата.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Иг
      игнорант
      2 -1
      08:53, 16 сеп 2021
      учиш 5 години за журналис и вместо пациент, нуждаещ се или дори болен пишеш потребител, а кошницата къде е?
    Последни новини