Две жени на горещ покрив в Димитровград

Победителите в "Градолюбители" тази година искат да направят в Димитровград малко зелено споделено пространство, с което да се борят срещу градската жега и грозната среда

Живите покриви са интересно явление в урбанизма, което има за цел да разреши два проблема в градовете. Първият е презастрояването и липсата на качествени зелени площи, а вторият е градската жега - т.нар. топлинни острови, където температурата в презастроените с бетон и асфалт пространства се вдига силно.

Този тип покриви стават все по-обичайно явление за някои градове в Европа и по света. В България също ги има - първите започнаха да се появяват преди почти 15 години. Повечето от тях остават скрити от погледа на минувачите, защото са или трудно различими от естествено озеленяване, особено ако са над паркинги, или принадлежат на офис сгради с ограничен достъп.

Сега първият такъв покрив ще се появи и в Димитровград - благодарение на "Капитал", посолството на Великобритания и две активни местни девойки.

Един покрив, няколко идеи

Градът, изникнал с труда на комунистическото бригадирско движение през 40-те години на миналия век, не е типичното място, за което мислите, когато стане дума за градска жега. Все пак там няма това стълпотворение от кули от стъкло и метал, които характеризират мегаполисите и създават петна от жега в градския пейзаж.

Силвия Савова и Йорданка Йорданова обаче смятат, че има нужда от подобен остров в град, където преобладават стари панелни блокове, няма много зеленина, а температурите през летния сезон надвишават 40 градуса.

Двете момичета имат идея за преобразяване на един конкретен покрив в центъра. Проектът "Покрив за пример" стана победител в първото издание на конкурса за иновативни градски идеи "Градолюбители" по няколко причини.

Освен че събира в себе си зелени тенденции, той има и друг замисъл - да припомни на жителите на града, че мястото, в което живеят, може да изглежда по-добре и красиво. Покривът ще е отворен за всички и ще катализира промяна в посока облагородяване на градовете и подобряване качеството на живот. Не на последно място - инициативата е лесна за копиране и разпространение. Ако нещо такова може да се случи в Димитровград, защо да не може да се случи навсякъде?

"С Йорданка много обичаме да пътуваме. Виждали сме подобни покриви в градове като Мадрид и Банкок", разказва за раждането на идеята Силвия Савова пред "Капитал". Момичетата черпят вдъхновение именно от големите европейски градове и световни мегаполиси, които възприемат и прилагат успешно идеята в борбата с климатичните промени и замърсяването на въздуха.

Смятат, че да се изгради покривна градина е напълно възможно и в Димитровград. Силвия по професия е еколог, а Йорданка - урбанист. Те са типичен пример за настоящето на много български градове: Йорданка е в Лондон, но й е интересно да работи за собствения си град. Силвия пък е останала в града.

Промяна на старата сграда

"В България съществуват подобни проекти, но не и същият. Победител в друг конкурс преди време беше блок от Северна България, който засади трева на покрива", спомня си Савова.

Димитровградският проект е по-различен. Площта от малко над 300 кв.м ще бъде озеленена с подходяща за пчели растителност, ще бъдат инсталирани соларни панели, къщички и хранилки за птици, както и кошчета за разделно събиране за отпадъци. Идеята е това да се превърне освен в място за събития и срещи, така и в зелено пространство за хора, които нямат достъп до парк или растителност наблизо.

Сградата е до едно от главните кръгови кръстовища в центъра на града, в непосредствена близост до неделния димитровградски пазар. "Ако не сте били никога тук, това е времето, в което наоколо гъмжи от хора", казва Силвия. "Става въпрос за бизнес сграда, разположена до централната улица на Димитровград, която е пешеходна", допълва тя.

Сградата е построена преди около 12 години и помещава магазини за дрехи, интернет доставчик, център за обучения и други. В момента дори няма условия да се излезе на покрива. Момичетата още преди да кандидатстват, са говорили и получили пълната подкрепа от наемателите, които са се ангажирали не само да осигурят достъп, а и да им помогнат с някакви организационни детайли. Наградата от "Градолюбители" ще им осигури нужното финансиране, за да активират идеята си.

Проект с потенциал

Към момента изпълнението се движи по план. Предстои да бъдат изготвени проект и визуализация, план за озеленяване и изграждане и да бъдат сключени договори с подизпълнители. "В момента планираме. Избираме материали, търсим фирми и партньори, които да започнат да изграждат покрива", казва още Савова.

Покривната градина най-вероятно ще бъде от т.нар. екстензивни - озеленена предимно със сукулентни растения, тъй като са евтини, лесни за отглеждане и виреят дори при неблагоприятни условия.

Очакванията са проектът да е завършен до края на следващата година. Проблем може да се окажат соларните панели и административните процедури по придобиване на обществен статут на сградата.

Панелите всъщност не са част от проекта на момичетата. Те ще бъдат изградени и финансирани по инициатива на един от наемателите на сградата, търговецът на канцеларски материали "Елтех", който планира да произвежда ток за собствени нужди. Слънчевата инсталация ще заема около 100 кв.м от покрива. По думите на Савова тя се вписва добре в идеята за екопокрив, защото допринася за енергийната ефективност на сградата, а и чрез нея по-пълно ще бъде оползотворено покривното пространство.

"Инсталирането на соларни панели не е толкова лесно", казва тя. И пояснява, че процедурата за кандидатстване е тромава и бавна, а за да бъде включена инсталацията към електрическата мрежа, е необходимо да се изгради електрическа миницентрала. В хода на работата ще се изясни и от какви други разрешителни извън придобиването на обществен статут има нужда покривът, за да бъде въведен в експлоатация. "Потърсихме какви други документи са необходими, но за съжаление информацията в интернет е оскъдна", казва Савова.

"Предстои да се свържем и с община Димитровград, но все още не можем да кажем под каква форма ще си сътрудничим", казва тя. Савова се надява проектът да бъде подпомогнат от общинското предприятие, което да осигури градински мебели, както и на подкрепа от местния бизнес.

За да бъде реализиран покривът за пример, са необходими над 15 хил. лева капитал, от които близо половината ще дойдат от наградата. Савова се надява идеята да привлече повече внимание и да помогне за събирането на останалата част от необходимите средства, а когато бъде завършен - да съумее да промени начина, по който се използва покривното пространство в Димитровград и страната. "С правилна поддръжка положителните резултати от един зелен покрив могат да бъдат усетени и в бъдеще", казва тя.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Аз
    Аз
    8 -4
    10:31, 29 дек 2021
    Болни мозъци.Добрата новина е,че собствениците едва ли ще разрешат
  • 2
    То
    тодоров
    11 -3
    12:25, 29 дек 2021
    "няма много зеленина"-пълни глупости.От сайта на общината-""Димитровград е един от най-озеленените градове на България.Парк „Пеньо Пенев”-350дка,Парк „Н.Й.Вапцаров”-821дка,Парк „Марица”-1400дка.""
Последни новини