Ваксиниран димитровградчанин се сблъска с COVID-19 - ЧАСТ 4

Този материал е четвърта част за проследяването на симптомите и резултатите за антитела на наш колега репортер, след като се ваксинира срещу SARS-CoV-2. Проследяваният от нас колега се сблъска с коронавируса 5 дни след поставянето на трета бустерна доза.

40-годишният мъж, чието състояние проследяваме от близо 1 година, след като на 25 февруари си постави първата доза ваксина, вече е с бустерна доза, поставена на 06 януари 2022 година. Времето между втората и третата бустерна доза е около 9 месеца и тя бе поставена, въпреки високите нива на антитела в последствие на втората доза от края на март месец 2021 година. Тест за антитела бе направен около 2 месеца преди поставянето на бустера и 7 месеца след поставянето на втората доза, а резултатите са 588 BAU, при изискване за зелен сертификат 150 BAU.

В този материал ще ви опишем какво се случва, след като член от семейството и домакинството е диагностициран с положителен антигенен тест за наличие на коронавирус. В случая заразенияt е съпругата на нашия колега и цялото семейство с едното им дете минават под карантина и се самоизолират в дома си в Димитровград. На същата дата влизат и новите мерки за периода на карантина - за заразени 10 дни, а за контактни - 7 дни. Трябва да се знае, че заразеният пациент има изградени голямо количество антитела (516 BAU) от предходно безсимптомно заразяване и не е ваксиниран, не е ваксинирано и 8-годишното дете.

След симптоми като мускулни болки, повишена телесна температура, болки в гърлото и кашлица, които се появяват в рамките на 12 часа, 39-годишната жена бива насочена от личния си лекар към Ковид-зоната в Димитровград (която се намира в мед. център Диамедикъл на ул. Любен Каравелов) за бърз антигенен тест*, който дава положителен резултат. На жената е предписано симптопматично лечение без нужда от рентгенова снимка на бял дроб по преценка на лекаря, който е извършил прегледа й. На втория ден от карантината, чрез известие до РЗИ, чрез така наречения Зелен коридор, последва преглед и още един тест за коронавирусна инфекция, но този път, по-надеждния PCR**. 

PCR-теста дава отрицателен резултат за наличие на Ковид инфекция, но въпреки това карантината продължава.При заразената жена болестта протича сравнително леко, в ден първи са проявени описаните по-горе симптоми като повишена температура, отпадналост, кашлица и мускулни болки, като в следващите 4 дни постепенно оплакванията намаляват, като остава само кашлица, която я има и на 7-мия ден след началото на развитието на болестта.

Въпреки близкия контакт на лицата в семейството, детето не дава никакви симптоми на болест, а ваксинираният ни колега е 2 дни със леко запушен нос. В деня на диагностициране, мъжът дава отрицателен резултат с бърз антигенен тест, който повтаря в домашни условия след 3 дни, като резултатът е отново отрицателен и карантината му продължава без симптоматика, освен запушения нос.

В заключение можем да кажем, че ако приемем, че жената наистина е била носител на вируса, нейната имунна система вероятно благодарение на вече изградения имунитет (на база теста за антитела, който си е направила преди около месец преди заразяването), се е справила изключително бързо с вируса и не е позволила неговото развитие, за да се стигне до по-тежко протичане на болестта. В същото време при тези условия можем да приемем и че ваксинираният ни колега (отново на база изградения имунитет от ваксинацията) не е развил симптоми и се е справил много бързо с вируса. Без симптоми протича и карантината на детето, което на седмия ден след изтичането й дава отрицателен резултат на антигенния тест, направен в училище, преди да се срещне със съучениците си.

Но защо PCR теста бива отрицателен на следващия ден след положителния резултат от антигенния тест? Лаборанти дават обяснение за разминаването между резултатите на двата метода на тестване с това, че има значение в кое време от развитието на инфекцията се прави единия и другия тест.

*Бързите антигенни тестове установяват антиген - белтък в обвивката на вирусните частици, като пробата се взема от носоглътката, а при **PCR тестовете се определя рибонуклеиновата киселина на вируса. "Но и двата вида тест, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете и бързите, трябва да се правят в последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт (при новия щам Омикрон, времето е съкратено поради по-бързото му развитие) и в първата седмица от изява на клинични симптоми“, обясни д-р Веселина Колева. А това трудно се постига, при условие, че хората се тестват главно след развитието на симптоми в повечето случаи в същия ден, което може да доведе до недостоверен резултат. "Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са достатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител", уточнява д-р Колева. Трябва да се има в предвид, че все пак и нито един от видовете тестове не гарантира 100% успеваемост, но варианта за фалшиво отрицателен резултат е много по-голям от евентуално фалшиво положителния.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Дд
    дд
    9 -5
    23:08, 18 яну 2022
    Ей,тия грантове! :) Защо не се сетихте да проселдите как един пенсионер си харчи пенсията?
  • 2
    Бо
    Богомил минков
    4 -5
    00:23, 19 яну 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ба
    Бай Дън
    6 -4
    08:42, 19 яну 2022
    БГВести бихте ли показали на д-р Веселина Колева следните неща:
    https://www.facebook.com/bobi123456/videos/580016296521366/
    https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CDC_RT-PCR_SARS-CoV-2_Testing_1.html
    Искам да пуликувате след това ОБЯСНЕНИЕТО Й!
    Иначе тази Ви статия трябва да има ЛОГО: ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ!!!
    • Бг
      БГВести
      5 -5
      10:48, 19 яну 2022
      Статията няма как да бъде платена! Няма кой да плати за такъв материал, той не дава категорично потвърждение за тава дали антигенния тест е бил верен или, че ПСР теста не е бил верен, по скоро хвърля съмнение върху надеждността и на двата вида тестове. Ама прощавайте, но на клипчета в интернет не се доверявам, пък било той и заснетите в него да имат бели престилки (става въпрос за плодовете и тестовете).
    • До
      до БГ вести
      5 -4
      12:08, 19 яну 2022
      хахах, не се доверявате на клипчета в интернет?
      Вие само на Виктор и Цветанка се доверявате.Най големите учени в историята на медицината. А на официалните европейски и американски статистики доверявате ли се? На нобелови лауреати? Доверявате ли се на човешката логика?
    • Ба
      Бай Дън
      4 -4
      12:36, 19 яну 2022
      До БГВести
      Не не сте простени!
      В телевизора също са клипчета, или от там струи цялата и непорочна истина?
      Ами като не се доверявате проверете го Вие пред камерата си в студиото!
    • Хр
      Христо
      4 -2
      13:50, 19 яну 2022
      Не се доверяваме на никой на 100%, винаги има място за съмнение. Поради тази причина статията е написана без да ви спестяваме информация, ако искахме да ви убеждаваме в достоверността на тестовете, можехме да пропуснем резултата от втория PCR тест, но не сме го направили за да сме напълно обективни! С тази информация подложихме на съмнение достоверността на тестовете, но не можем да твърдим и че не са достоверни, поради споменатите специфики. В статията не напразно сме написали, че за да си направим заключение “ако приемем, че жената наистина е била носител на вируса”, което означава, че заключението ни е на база това предположение. Не търсете “под вола теле” не ви убеждаваме в нищо, а ви даваме фактите, ако на база тях можете вие да извадите друго заключение, давайте! Ако не се доверявате на общото научно мнение в това отношение, а на единици които го подлагат на съмнение си е ваш избор, помислете по-голяма част от хората изповядват някаква религия, дали могат те да потвърдят фактите в нея??? Аз не мога да ви докажа и че земята не е плоска без да взема като факти всеобщите научни твърдения, не мога да ви докажа къде е север или юг, без използва компас например, но и неговата достоверност не мога да потвърдя. За да не рухне световното общество, трябва твърденията на науката, подкрепена от мнозинството, да се смятат за неоспорими! Всеки има глава на раменете си и трябва да я използва да разсъждава! След време може да се окаже, че ваксините не вършат никаква работа или че вредят, но за сега личното ми мнение на база графиката на смъртност на населението на държавите с високо ниво на ваксинация и тези с ниско, ме кара да вярвам в тяхната ефикасност.
    • Хр
      Христо - Бай Дън
      5 -1
      14:14, 19 яну 2022
      Ще повторим този експеримент и ще го заснемем, но не съм сиггурен какво ще докаже това освет дали клипчето е истинско или лъжливо.
  • 4
    Ив
    Иванов
    3 -4
    09:46, 19 яну 2022
    От всичко написано , стигам до извода ,че....заключенията ви са погрешни. Най - вероятно изобщо не се касае за корона - вирусна инфекция. Интересно , какво се случва с вируса /според вас/ и къде изчезва след втория ден !? И АКО ГО НЯМА В В НОСОГЛЪТКАТА , КАК ЩЕ ЗАРАЗЯВАТЕ ? Все интересни въпроси за д-р Колева.
    • Хр
      Христо Христозов
      6 -2
      10:56, 19 яну 2022
      Имате фактите, дайте вие заключенията! А относно, ако вируса не е в носоглътката, може да е така, но може и PCR теста да не е достоверен. Имайте в предвид, че без значение дали на втория ден след положителния антигенен тест, количеството на вируса да е намаляло до степен да не може да се засече с PCR теста, общуването на заразеното лице с лицата от домакинството е било едно и също и в предходния период. Ако реално е имало Ковид зараза (за което нямаме категорични доказателства) тя може да се е разпространявала в дните преди да бъде диагностицирана, когато е била активната фаза на размножаване на вируса, а в последствие на силна имунна система и вече изградени антитела срещу COVID-19, организма да е унищожил много бързо вирусния патоген!
    • Дд
      дд
      0 -4
      12:10, 19 яну 2022
      Абе професори и доктори тук,какво показва антиген... Виж коментара
    • Хр
      Христо - до ДД
      3 0
      14:10, 19 яну 2022
      Ако вие имате доказателства за обратното споделете ги пред обществото, докажете ни че тестовете не са достоверни в процента в който са гарантирани от производителите.
  • 5
    Оф
    Оф
    1 -3
    14:09, 19 яну 2022
    Айде всички, дето толкова сляпо вярвате на нАуката, вземете си направете по една лоботомия, а? Щото навремето и тя е била считана за адекватно лечение на определени проблеми, че даже и създателят й получава Нобелова награда за медицина, докато не стават ясни с времето тежките последици след нея... А и това което се случва последните две години, е далеч от нАука...
    • До
      до ОФ
      5 0
      15:25, 19 яну 2022
      Ами все пак на времето за възпаление са режели и крайници, инфектира се раната бам с брадвата ръка или крак, ам някви си непрокопсаници, като Пастьор, Флеминг и др. взели че започнали да тровят хората с антибиотици и гледай сега до къде я докарахме!
Последни новини