Изложбата „Реликви от Априлската епопея” откриха днес в Димитровград

    Изложбата „Реликви от Априлската епопея” на Историческия музей-Панагюрище бе открита днес в Димитровград. Гостуването на експозицията е по повод Националния празник Трети март и 146-годишнината от Априлското въстание.

    Посетителите  на музея ще имат рядката възможност  да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година. Акцент в изложбата са револверът на Райна Княгиня и Автобиографията й, написана в Русия през 1877 г., и част от въоръжението на поп Груйо Бански – заклинателят на оборищенци. 

    Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. Оборище. Интерес предизвикат оригиналното въоръжение и снаряжение на въстаниците, въстаническа униформа и др.В обособена възстановка е пресъздаден бита на панагюрци през XIX век, където могат да се видят традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век. В експозицията са представени над 80 движими културни ценности. Изложбата се допълва с вещи и въстаническо снаряжение от фондация „Цоцорков род” и РК „Традиция” – Панагюрище.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини