Има престъпление. МВР дава "Росенец" на прокуратурата

При изграждането на кейовата стена пред лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк “Росенец” е извършено престъпление - нанасяне на неверни данни в констативен нотариален акт.

Това съобщи в понеделник пресцентърът на МВР, позовавайки се на резултати от проверка на Икономическа полиция, която започна през миналата есен по сигнал на “Демократична България” (ДБ).

Вътрешното министерство ще изпрати заключенията си на прокуратурата с мнение, че по случая трябва да бъде образувано разследване. В сигнала на ДБ се твърдеше, че на 2 септември 2016 г. пристанището в резиденцията е било заличено документално, а на 24 февруари 2020 г. отново е било нанесено в кадастъра, но вече с по-голяма площ.

“След изискани документи от редица институции, включително и снимков материал, е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м", съобщават от полицията.

Проверката е установила, че това се е случило на база на изготвено “експертно конструктивно становище-обследване”, на чието основание “са очертавани границите и дължината на съоръжението”.

Затова от Икономическа полиция са стигнали до извод, че в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. “умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас”.

В парк „Росенец“ се намира резиденция, използвана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През юли 2020 г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови съпартийци се опитаха да стигнат до държавния плаж близо до резиденцията, но не бяха допуснати до брега от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Дни след акцията на Иванов няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите.

Този случай повдигна въпроса за достъпа до плажа, който е публична държавна собственост, както и за редица постройки в района, за които се оказа, че са строени без документи. Институциите заявиха намерение да разрушат незаконните постройки, но до момента това не се е случило.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    3 0
    20:47, 4 апр 2022
    Както се вдига шум и пушилка и току виж някоя ракета се е объркала и отклонила от Одеса и е поизравнила Росенец и тогава Хр. Иванов какво ще разследва ?

Още новини

Последни новини