Процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал “Росенец” към държавата е започнала

Започна процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал “Росенец” към държавата, съобщиха от Министерството на транспорта.

В ход са разговори между Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал „Росенец“ към държавата. Изпълнителната агенция „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана „Пристанищна инфраструктура“, която ще извършва пристанищните услуги на терминала. 

На 11 август правителството неприсъствено прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на §2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание от 21 юли за прекратяване на концесионния договор. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини