Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

По традиция празникът започва със сутрешна молитва в джамията. Характерно е, че се коли животно - овен или теле, като част от месото се раздава на по-бедните. По-младите гостуват на по-възрастните роднини, целуват им ръка и им искат прошка.
Поздравления за празника отправиха кметът на Смолян Николай Мелемов и председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов. "Уважаеми мюсюлмани, сърдечно ви поздравявам със светлия празник КУРБАН БАЙРАМ! Нека през тези празнични дни, както са отворени вратите на домовете ви за всички роднини и приятели, така да са отворени и сърцата ни за доброто, почтеността и взаимното уважение. Празникът е време да си простим грешките, да бъдем толерантни във взаимоотношенията си и да пазим мъдрите учения на вярата. Пожелавам ви крепко здраве, сплотеност, разбирателство, успехи, щастие и берекет!", казва в поздравлението си Мелемов.
"Почитайки традицията, с вяра и прошка да премине празникът ви и да донесе душевен мир и разбирателство, взаимно уважение и спокойствие за всички. През празничните дни нека се отворят сърцата ви повече от всякога за щедростта и доброто. Пожелавам на вас и семействата ви здраве и благодат! Щастлив и весел празник! ЧЕСТИТ КУРБАН БАЙРАМ!", гласят пожеланията на Безергянов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини