На двудневен форум в Баните обсъждат цялостна стратегия за Родопите

Изображение 1 от 6

    "С двудневния Форум "Развитие-Регион Родопи" искаме да поставим началото на цялостна стратегия за Родопите, която да не зависи от това кой е на власт, а зависи от региона и нуждите на хората, които да бъдат ясно чути и поети от управляващите, които и да са те". Това каза депутатът от Продължаваме промяната Михал Камбарев, който заедно с вестник "Марица" е организира събитието. Участват двама от министрите в оставка Атанас Атанасов и Асен Василев, както и областния управител на Смолян Емил Хумчев, народни представители, кметове. Обсъжда се свързаността на региона, културното развитие, както и еврофондове и икономическо развитие.
    Според Камбарев, основният проблем на региона е именно свързаността, било то на север с голям център като Пловдив, било на юг с Гърция. "Вчера бяхме заедно с министър-председателя на среща с премиера на Гърция Мицотакис. Причината беше откриването на газовата връзка, с което постигнахме диверсификация и независимост. Там поставихме друг въпрос – отварянето на ГКПП Рудозем – Ксанти. Срещата беше на високо ниво, там беше и областният управител на Ксанти, който също потвърди, че се работи по този проблем. Постигнахме съгласие, че това КПП ще бъде отворено в най-кратки срокове. Гръцката страна потвърди, че до 15 септември строежите ще завършат. За съжаление, не можем веднага да отворим пътя, тъй като предстои издаване на самия пункт, тестове на трасето и на мрежата. Най-вероятно е в януари, това е реалистичният
    срок, в който да го отворим. Добрата новина е, че има вече съгласие на най-високо политическо ниво между двамата премиери, така че оттук нататък вярвам, че не може да бъде спряно отварянето на това КПП, имайки съгласие на всички нива и имайки инфраструктурната свързаност", каза Камбарев.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини