БСП-Хасково със сигнал до прокуратурата заради поскъпването на водата

    БСП-Хасково внесе сигнал до прокуратурата заради поскъпването на водата в областния град. Увеличението ще стане факт след решение от 27.10.2022 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което е одобрен бизнес плана на ВиК-Хасково за развитие на дейността за 2022-2026 г. и цената на водата се покачва до 4.76 лв./куб.м. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

    „Поскъпването ще стане факт, въпреки неяснотите около нейното качество и годност за консумация за питейни нужди. Считаме, че решението на КЕВР е незаконосъобразно и разчитаме на съдействие от страна на прокуратурата на Република България, като активно легитимирана страна по евентуален съдебен процес по отмяната му“, пише в сигнала на БСП-Хасково.

    Това обяви на брифинг пред Съдебната палата председателят на общинската структура на левицата Камен Тодоров, който е общински съветник и юрист. На пресконференцията присъстваха адвокат Ина Вескова, общинският съветник Богдан Кирилов, който също е юрист и други представители на коалицията.

    Камен Тодоров заяви, че загубите по мрежата на ВиК-Хасково са 52%. „При новата стойност на цената от 1 ноември тази година се оказва, че при 4.76 лв./куб.м. имаме цена, която би трябвало, ако изчистим загубите, да бъде около 2.28 лв./куб.м. за хасковлии. Тази цена обаче я нямаме. Не само, че я нямаме, но и нямаме нужните действия от страна на Асоциацията по ВиК за това да предотвратят бъдещи големи трусове по системната. Нямаме подобрение и на качеството на услугата“, каза Тодоров.

    Сигналът е внесен във Върховна административна прокуратура, с копие до Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура – Хасково. От БСП се надяват от държавното обвинение да протестират решението на КЕВР, каквито случаи вече има в други областни градове в страната. От коалицията уточниха, че решението на регулатора може да бъде протестирано и от Асоциацията по ВиК, но смятат, че от структурата нямат интерес.

    „Решението ще влезе в сила на 10 ноември тази година и ако прокуратурата не реагира дотогава, ние ще имаме един влязъл в сила акт, който ще подлежи на изпълнение“, уточни адвокат Ина Вескова.

    По време на брифинга от БСП заявиха, че са изненадани, че кметът Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева не са поели инициатива срещу увеличението на цената на водата с цел хасковлии да не плащат неправомерна сума.

    По-късно от Община Хасково изпратиха позиция:

    И като кмет на Хасково, и като потребител, аз също към категорично против увеличението на цената на водата, но това е решение на КЕВР. Затова смятам, че е цинично БСП Хасково да търсят предизборни дивиденти от тази тежка тема- цената на водата. Разбирам опитите им от сега да си стартират предизборната кампания, но не разбирам, защо не търсят отговорност от назначения от тях управител на ВиК Хасково. През последните 8 месеца именно БСП управляваше България с правителството на „Промяната“ и назначаваше директори на държавни дружества. И точно назначените от тях кадри изготвиха и предложиха на КЕВР този Бизнес-план на ВиК Хасково, с който се увеличава цената на водата в областта. Днес обаче БСП-активистите нямат претенции към ръководството на ВиК, а може би това е така, защото то е назначено от тях?! Вместо да питат ВиК Хасково защо предложи увеличение на цената на водата, БСП отново се опитват да трупат актив на гърба на Община Хасково. През последните две години Община Хасково смени над 6 км. водопроводи в града именно, за да предотврати загубите на вода и да се подобри услугата за гражданите. И без това да е пряко задължение на Общината, ние успяхме да осигурим средства от Правителството на Бойко Борисов и сменихме водопроводите на части от бул. „Освобождение“, на бул. „България“, бул. „Съединение“, бул. „Стефан Стамболов“, улиците „Васил Друмев“, „Климент Охридски“, „Македония“ и други. Сега по тези места няма течове, няма загуба на вода, а налягането в домовете на хората се повиши. Що се отнася до Водния цикъл на Хасково, именно аз като Областен управител успях да обединя ВиК-асоциацията, защото само с консолидацията на общините в региона е възможна реализацията на този мащабен проект. Но отново работата по тези проекти замря през последните 8 месеца, когато БСП управляваше България.

    Както казах и в началото, популизъм и цинизъм е да протестираш срещу нещо, което е предложено от назначени от твоето Правителство кадри. От друга страна обаче е радостен фактът, че БСП Хасково вярва на Прокуратурата, за разлика от централното ръководство на партията и лидера им.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Бр
      БРАВО
      45 -5
      13:00, 3 ное 2022
      Аз предлагам и да не плащаме водата като индианците
      • Sd
        sd
        8 -6
        16:40, 3 ное 2022
        Само това е оправията, няма друг начин . Но, Българщината ще ни погуби както винаги.
        Важното е на другия да му е по - гадно. С повечето комшии даже не разговарям...
    • 2
      И аз не разговарям и не искам да ги познавам!
    • 3
      Ив
      Иван
      5 0
      12:18, 4 ное 2022
      Станчо "Т-о" пак е изпратил становище/написано от друг, ясно защо/, с което прави поредната си PR акция.Колко велик е бил като Областен управител, а пък сега-още повече!? Абе "пиу,пиу,пиу", нали ГЕРБ бяхте 12 години на власт.
      И вижте до къде я докарахте! И защото не можахте да смените директора на ВиК плюете срещу ПП и БСП. Искате пак да сте на власт, да разпределяте порциите/не че и сега не го правите с Лилянов, както ВиК кладенци в с.Узунджово/ и всички да ви се възхищават. Ами не ставате бе, и Кмета за никакъв..... не става! Все другите виновни!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини