Два пъти повече обявени работни места от заетите през 2022 г.

Два пъти повече са обявените работни места в региона на Хасково от тези, които са заети през миналата година. Според обобщаващата справката на Регионалната служба по заетостта, 4347 са били позициите, посочени от бизнеса като вакантни. По-голямата част от тях са били на първичния пазар на труда- 3 131, а останалите са осигурени чрез субсидирана заетост. В същото време едва за 1 757 работни месата са намерени служители.

Равнище на безработица в региона е 5,1% и се отбелязва лек спад в сравнение с 2021 година, когато този показател е бил 5,6%.

В последният месец от година нивото на безработица в област Хасково остава над средното за страната. Трудовонеангажираните в региона са формирали 5.3 % от работоспособното население. Средният показател за страна е 4,7% .

Към 31 декември броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от региона е 5 547, като спрямо предходния месец броят им се увеличава с 233, а в сравнение с месец декември на 2021 г. бележи леко понижение.

С най-ниско равнище на безработица са общините Хасково – 3,9% и Димитровград – 4,1%, а с най-високо – община Маджарово – 14,6%.

През последния месец на миналата година най-много хора са освободени от сектора на услугите- 53,7% от всички нови регистрирани като безработни в областта.

Продължава да е висок броят на хората, които са без работа повече от една година. Те представляват15,6% от всички регистрирани в бюрата по труда.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Gj
    gj
    12 -1
    11:15, 24 яну 2023
    Няма роби ...
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини