Осигуряват допълнителни безплатни автобуси на Задушница до гробищните паркове в Димитровград

На 18.02.2023г. (събота) отбелязваме Голяма Задушница или наричана още Месопусна. Тя е ден преди Месни заговезни и е една от трите най-големи задушници според православния календар. За деня, в който отдаваме почит към покойните Църквата е определила съботата, за това и Задушница винаги се пада в шестия ден. 

Във всеки православен храм на Голяма задушница се прави Обща панахида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите. 

В тази връзка е създадена необходимата организация и гражданите, които желаят да почетат паметта на починалите си близки, ще могат да използват безплатно автобусите по линията до Новия и Стария гробищни парка. Автобусите ще се движат по утвърденото разписание. Директорът на Общинското предприятие "Траурен обреден дом" Славея Михайлова споделя, че са се погрижили за удобното и спокойното отдаване на почит от близките на починалите в съботния ден. Ще бъде осигурена и допълнителна общинска охрана на гробищните паркове. Община Димитровград призовава гражданите да спазват реда и да пазят чистота, като изхвърлят отпадъците в поставените за целта контейнери за смет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини