Идва сезонът на скарлатината,регистрират случаи и в Кърджали

Идва сезонът на скарлатината,регистрират се през последните седмици случаи и в областта.През изминалата седмица в Кърджали е установен един случай.

Открай време сезонът на скарлатината е в началото на пролетта", коментира епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, който дълги години беше начело на Националния център по заразни и паразитни болести, а в момента е консултант на Столичната община и съветник към Министерството на здравеопазването.

В края на миналата година Националният център за заразни и паразитни болести предупреди за зачестили случаи на скарлатина в Европа. От края на януари до края на февруари случаите на заболяването растяха, като в началото на март започнаха да намаляват. Те обаче все още са в пъти повече от същия период на миналата година. От началото на годината до 4 март в страната са регистрирани 2673 случая на скарлатина. За същия период през изминалата година са регистрирани 41 случая.

Причинителите на заболяването скарлатина са стрептококови бактерии от група А (GAS - Group A Streptococcus). "Скарлатината протича с характерен обрив, зачервено лице, бледо около устните. Най-важното за стрептококите е, че се лекуват с пеницилинови антибиотици. Лечението е много важно", напомни проф. Кантарджиев

 Кърджали бг вести
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини