Юлиян Семерджиев в Деня на енергетика: Закриването на ТЕЦ-овете ще принуди България да внася електроенергия

Юлиян Семерджиев е председател на Борда на директорите на ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград и главен юрисконсулт в предприятието. Има 20 години стаж в частната топлоелектрическа централа, в която работят 250 души, предимно от Димитровград, Хасково и региона. В Деня на енергетика, отбелязван от 16 до 19 юни, той се съгласи да говори за проблемите в сектора и важността на енергетиката, засягаща не само Хасковска област, но и цяла България.

Честит празник, г-н Семерджиев, как се чувствате на този ден?

Първо, благодаря за възможността да честитя чрез Вас празника на всички български енергетици. Аз самият съм юрист по образование, но дълго работя в енергетиката и години наред имам възможност да бъда до тези истински трудови хора и професионалисти, и затова чувствам този ден като свой празник.

Енергетиката се смята за много важен сектор? Според Вас така ли е и защо?

Да, вярно е. Енергията е в основата на всяка икономика. Ето например за жалост намаленото потребление на енергия в Германия, наред с други причини доведе до рецесия на цялата немска икономика. Да се надяваме това да е моментно състояние, защото германската индустрия е локомотивът на целия Европейски съюз. В този смисъл без българската енергетика не би могло да има и българска индустрия и българска икономика. Затова навремето през периода на индустриализация на страната, първо са се строили централите, а после заводите.

Важен ли е трудът на енергетика?

Има два начина да разбереш, че този труд е важен. Единият е да влезеш в някоя централа и да видиш какви сложни съоръжения работят там и колко трудна и специфична е тяхната поддръжка и експлоатация. Другият начин е да осъзнаеш, както се шегува един мой познат, че „токът не се намира в контакта”. За да го има, някой го произвежда, друг се грижи да го пренася, трети осигурява нужното напрежение и волтаж. ТЕЦ „Марица 3“ е от първите в тази верига. Заедно с много други мощности в страната тя „прави” електрическа енергия. По-младите може и да не знаят, но в България е имало и периоди с режим на тока. В днешното дигитализирано ежедневие едва ли някой си дава сметка, че липсата на енергия би довела до невъзможност за използване на мобилните комуникации и ще създаде още редица неудобства в бита.

ТЕЦ „Марица 3“ е въглищна централа, това предимство ли е или вече пречка?

Дълги години беше огромно предимство, защото България имаше огромна въгледобивна промишленост и беше изградила много добра енергетика на тази основа - енергетика, работеща със собствен ресурс, независеща от външен внос. Специално в Маришкия басейн, да се произвежда електричество от нашите лигнитните въглища е било голямо технологично достижение. Мои колеги използват израза „ние от кал, ток правим”, който е много точен. После светът се промени, дойде борбата с климатичните промени, въведе се търговията с въглеродни емисии и най-накрая се прие Европейският зелен пакт, в който има заложени изисквания за трансформация на енергетиката и постигане на въглеродна неутралност. В този контекст съдбата на всяка централа на въглища в България не е лека.

Каква според Вас е съдбата на въглищните централи, защото част от обществената нагласа е, че те трябва да бъдат закрити?

Надявам се въглищните централи да получат достатъчно време и сигурност да се трансформират. Въвеждането на нови горива и технологии е труден и бавен процес. Той не става за ден, седмица, месец или година. Да не говорим за чисто административния път за това например да замениш част от въглищата с биомаса или газ. Въпреки че биомасата е екологично гориво, да го внедриш е страшно ходене по мъките. По принцип България и българското общество трябва да си отговорят на въпроса искаме ли да бъдем производител и износител на електрическа енергия или искаме да бъдем вносител? Аз не съм противник на зелената сделка, напротив, просто смятам, че се нуждаем от ясна стратегия и план какво се случва с ТЕЦ-овете? Те ще имат ли време да извършат прехода към зелена енергетика или ще ги закриват по бързата процедура? Ще има ли друга осигурена работа за енергетиците и миньорите? Как ще се преквалифицира например един енергетик на 50 години, какъв да стане - инфлуенсър или да кара такси? На хартия всичко изглежда понякога прекрасно, а в реалния живот нещата не изглеждат така розови.

Какво е състоянието на Вашата централа?

Българската енергетика се нужда от разумни политики и ми се иска хората на високо ниво в страната да разберат, че кадрите в енергетиката са създавани с десетилетия и когато някой реши централите на въглища да се спрат бързо, значи закриваш и съдбата на мнозинството от почти 100 000 български граждани. Надявам се новото редовно правителство да се отнесе отговорно и разумно към тази проблематика. Ето например нашата централа беше обявена миналата година за работодател на годината за нашия регион от Министерството на труда и социалната политика. Това означава че у нас има хора с голям управленски капацитет, които оценяват това, което правим. Състоянието на централата ни е добро. Полагаме много усилия и труд и работим в съответствие с всички ремонти и рехабилитация на съоръженията. При нас реално няма почивни периоди. Енергетиката работи не само когато централа произвежда ток, а ежедневно.

През февруари тази година ТЕЦ „Марица 3“ беше сред проверените в страната от прокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Има ли последствия от тази проверка?

Според мен тези проверки в ТЕЦ-овете, включително и в Димитровград беше на политическа основа. Тогава ние съдействахме на разследващите, представихме всички необходими документи.От наша страна ние сме изрядни.

Какво ще пожелаете на българските енергетици?

Желая им здраве и да не забравят колко е важен техният труд за обществото и страната ни. Да бъдат отговорни и да продължават да изпълняват професионално своите служебни ангажименти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Да бе да
    26 -5
    21:16, 19 юни 2023
    Този нещо се е объркал. Рецесията в Германия доведе до по ниска консумация на енергия. Не обратното. Колкото по икономичен си, токова по печеливш си. Иначе ТЕЦ а да затваря. Това не е предприятие. Това е концлагер и държи в мръсна прегръдка цял един град. А консултанта им Ковачки диша чист швейцарски въздух. Освен това през май вече внасяме ток, по евтин от кюмюрджийския от Румъния и Гърция. Защото такива като този и коса ми години плащат рушвети да нямат алтернатива
  • 2
    Ти
    Тити
    10 -2
    12:50, 20 юни 2023
    Нарочни енергииното лоби обяснява пълни глупости, че без тецовете на Ковачки ще седим на тъмно, това е безочлива лъжа. Важното е че сами си признават, че са вече в миналото и се молят за отсрочки, но това го знаеха и преди 10 години, защо трябва да продължаваме да ги чакаме и да правим компромис със здравето на нашите деца?
    Държат работниците си като щит, като им обесняват, че за тях няма никакво бъдеще ако нбе тровят норада, но това са отново безочливи лъжи, правят всичко възможно средствата от европа да не стигнат до хората, защото ще осъзнаят, че не е нужно да цял ден в отрови и сажди и има и друго бъдеще с по добър и доходонсни професии. Като вкараш негър в Брикел, изиза негър, ама и като вкараш бял, пак излиза негър!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини