Еко министъра: работещите във въглищните централи нямат сигурна работа

В предаването на БТВ "Тази сутрин", по темата за бъдещето на въглищните централи в България, говори министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според министъра, ТЕЦ-овете на въглища в страната няма как да имат бъдеще, защото са неконкурентоспособни: "Не може една централа, която не издържа на пазара, непрекъснато да бъде поддържана, това е против законите на страната", допълни Попов.

По отношение на плановете за намаляване на емисиите и затварянето на въглищните централи, министърът разясни, че Европа не ни е наложила политики за парниковите газове, а ние сме част от тези решения, и ние сме тези, които участват в съставянето на тези планове, ние сме се подписали и сме се съгласили те да бъдат в този вид. Всяка страна от Евросъюза се очакваше да определи някаква дата на окончателно приключване на въглищните централи и ние след двоумене сме избрали крайна дата 2038 година, а това е съвсем различен ангажимент от този за намаляване на парниковите емисии. Датата няма никакво значение, защото няма как въглищните централи да издържат до 2038г. Министърът допълни, че трябва да бъдем откровени с хората, най-вече на тези в Марица-Изток. Така наречените американски централи имат договори, те изтичат през 2024г. на едната, а на другата през 2026г., след което тяхната енергия става много неконкурентна и те няма да имат интерес да продължат да работят, но е много важно, много бързо да се придвижи модернизацията на тези инсталации в посока различна от въглищата. На въпроса, до кога работниците в тези централи ще имат сигурна работа, министърът отговори, че "те и в момента нямат сигурна работа".

Той допълни, че е важно да можем да привлечем парите по различните планове от Европа, за да може да се създадат условия за значителни инвестиции, които да създадат и работни места за хора от въглищната индустрия. Според министъра, има възможност в следващите 10 години в региона на Марица-Изток да се привлекат 20-30 милиарда евро, което да осигури повече работни места, от колкото е населението в региона, и то стабилни работни места, а не каквито са в момента в сфери, свързани с новата енергетика.

С този си коментар, министър Попов потвърди множеството анализи по темата, без дори да засяга екологията, че въглищните централи остават в миналото и е много важно да се работи по териториалните планове и по плана за възстановяване и развитие, за да може региона максимално бързо да се модернизира и преорентира, преди тоталната "смърт" на въглищните централи. В потвърждение на това, че те са неконкурентноспособни излизат и фактите, че през юни е регистриран срив в производството на ток от въглищните централи. От средно 35% през първите пет месеца на годината, делът им в общото производство на електроенергия спада до 17% - най-ниското ниво, откакто се води подобна статистика. За сравнение - преди години това беше обичайният дял на енергията от ВЕИ, но сега тя вече е над 30%, пишат колегите от Дневник. Общо всички въглищни мощности в страната са произвели само 507 хил. мВтч, което е по-малко от половината капацитет само на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Ако пък се направи сравнение с юни 2022 г., дейността на тецовете е намаляла три пъти. Основната причина за това са борсовите цени на електроенергията. Сега ситуацията е коренно различна. Цените на тока на свободния пазар се понижиха и в момента са около и под 200 лв./мВтч, докато разходите на тецовете са над 300 лв./мВтч и съответно енергията им е непродаваема.

При всички случаи обаче, този ръст ще продължи и дори ще се ускори в следващите месеци, тъй като в последните дни на юни беше пусната една от новите големи фотоволтаични инсталации - 123-мегаватовият парк "Верила", а промените в наредбата за присъединяване ще позволят бързото присъединяване на още стотици мегавати.

През юни има възстановяване на дейността и на водноелектрическите централи, които през зимата работиха с намален капацитет заради сушата. Те са генерирали най-много енергия от юни 2021 г. насам. С това делът на зелената енергия от цялото производство на ток е достигнал 32 процента.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини