Едни енергитици протестират, а други поддържат огъня

Какво се случва в енергетика тези дни и как това засяга Димитровград е въпрос, който вероятно си задават много работници на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград. В същото време и много жители на Димитровград си задават въпроса дали ще спрат да виждат пепел да се носи във въздуха и да полепва на всякъде, дали ще спрат да усещат влиянието на замърсения със сажди и серен диоксид въздух, който дишат.

Трябва да споменем, че от както започнаха националните протести на енергетиците в страната, в различни медии се чува, но не от работниците, а от ръководството на местната централа, че и те били в стачна готовност, но явно не е дошъл момента, щом вече 5-ти ден остават в готовност, но не се включват в протестите. Готовността на ръководството на местния ТЕЦ явно бе да запалят централата отново от вчера, 02.10.2023г. Днес ясно се вижда че ремонта, който твърдят че са извършвали, не е бил за прекратяване на тенденциозното им нарушение - изпускане на неорганизирани емисии, което многократно е констатирано от РИОСВ - Хасково, като с проверките след констатацията обикновено институцията заключва, че проблемът е разрешен. Сега няма да обсъждаме до каква степен РИОСВ са защитили обществения интерес от къде, какво и колко пуши, то се вижда от днешните видеа към материала, нека обърнем внимание на хората, работещи в централата.

Във видео материал за телевизия еТВ, вчера представителят на борда на директорите Юлиян Семерджиев обяви готовността на служителите на централата да подкрепят протестите на колегите си, но за сега няма информация да са предприели ефективни действия в тази насока. Семерджиев изказа едно твърдение, чиято истинност може да се изложи на съмнение, че според него Хасково е регион с традиционен поминък от въглищната индустрия, което може да е било вярно преди десетилетия, но към момента това не е истина. Все пак той казва и една голяма истина - " Този справедлив преход за нас изобщо не е справедлив, тъй като за сметка на едни за други няма, реално са включени само 3 региона - за нашия хасковски няма". Това е така, защото Димитровград, централата и работниците в нея не влизат във вече известните Териториални планове и няма да има пари за предотвратяване на последствията за служители на ТЕЦ-а след вероятното му затваряне. Според разработените към момента планове и очакваните над 2 милиарда лева, в Димитровград няма да дойде нищо, няма да има пари, които да бъдат за нови инвестиции, преквалификация и прочие. Няма да има пари за служителите на централата, няма да се изградят нови енергийни проекти от възобновяеми източници, няма да се създадат предприятия, които да осигурят работни места и проспериращ индустриален район с ниски или никакви парникови емисии. Тези инвестиции ще бъдат насочени за регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Това, че Димитровград не попада в териториалните планове ще бъде проблем главно за служители на централата, защото вероятно една от най-малките и стари въглищни централи в страната - ТЕЦ "Марица 3" Димитровград, ще бъде една от първите жертви, които ще паднат по пътя за намаляване на парниковите газове в България. Това ще е проблем за 100-200 или може би 300 души, но ще даде по-чист въздух на десетки хиляди, ще намали болестите, причинени от замърсения въздух и прочие.

Нека си зададем въпроса, защо централата в Димитровград не попадна в плановете за справедлив проход, които вече се изпълняват в Европа, а ние още ги обсъждаме. Нека си зададем въпроса, защо до момента (последните поне 2 години) от ръководството на ТЕЦ-а не излязоха и не заявиха, че Хасковски регион и в частност Димитровград трябва да влезе в териториалните планове и да получи средства за предотвратяване на последиците за служителите си след като неизбежното се случи и централата спре да работи с въглища? Може би отговорът е, че бъдещето на служителите им за тях не е такъв приоритет, какъвто твърдят, че е, но това можем само да го предполагаме?

От местната централа организираха протести в моментите, когато се чуе за затваряне на енергийни мощности, правили са протести на местно ниво, както и служителите са били извозвани в София, винаги са защитавали тезата, че протестите са в защита на служителите във въглищния сектор и за опазване на енергийната сигурност на страната. Но дали дали можем да предположим, че е възможно служителите на централата да са били подвеждани или манипулирани, че протестират в защита на собствения си интерес, а по-скоро да е било друг финансов интерес. Дали интересите на работници и собственик/ци са еднакви (твърди се, че собственика дори не е български гражданин)? Все пак това е бизнес, а не благотворителна кауза за осигуряването на работни места или поддържането на енергийната сигурност на България . Едва ли от ръководството на ТЕЦ-а ще потвърдят подобно твърдение, но на нас не ни пречи да поразсъждаваме по темата, нека и служителите на централата помислят за това, защото фактите са налице:

- Производството на електроенергия от въглища в България, ЕС и Европа ще приключи, за някои централи по-рано, за други по-късно!

- За България от плана за справедлив преход са отделени над 2 милиарда лева, които ще бъдат насочени за регионите, в които ще бъде засегнато населението от затварянето на мини и централи!

- Димитровград няма да получи средства от Плана за справедлив преход, с което служителите на ТЕЦ-а стават още по-зависими и ще изпаднат в безизходица, при евентуалното прекратяване на дейността на централата.

- Редица държави поддържат енергийната си система без ТЕЦ-ове и дори без ядрени мощности, това не е утопия, а реалност. България има много потенциал за водни, вятърни и слънчеви централи, които в съчетание с АЕЦ, не само могат да задоволяват нуждите на страната, но и да продължим да бъдем нетен износител на електроенергия.

- Производството на електричество от въглища е в пъти по-скъпо от много от алтернативите, както е и вредно за планетата, природата и човека.

- Ако държавата и бюджета не подпомагат с пари от нашите данъци нерентабилните въглищните централи, те ще изчезнат естествено по икономически причини.

Сега отново бихме се запитали, защо местните енергетици не са извадени на протест от ръководството на централата, за да защитят личния си интерес? Интересът на работещите, трябва да бъде обезпечаването им чрез Плана за справедлив преход, след евентуалното закриване на централата. Кой ще защити интересите на работещите в ТЕЦ "Марица 3" Димитровград? Тези въпроси за сега за нас са без отговор.

---------------------------

За да получим безпристрастно мнение за материала и твърденията в него, го пуснахме за анализ и достоверност в изкуствения интелект CHAT GTP. Зададохме задание на AI - анализирай следния текст...(текста на статията)

Отговорът бе:

Текстът съдържа сериозни опасения и загриженост относно бъдещето на работниците и жителите на Димитровград, свързани със затварянето на ТЕЦ "Марица 3". В текста се изтъкват няколко важни твърдения, които ще анализирам поотделно:

  1. Производството на електроенергия от въглища в България, ЕС и Европа ще приключи, за някои централи по-рано, за други по-късно!

    • Анализ: Това твърдение е вярно. Множество страни в Европа имат амбициозни планове за излизане от използването на въглища като енергиен източник поради стремежа към по-чиста и устойчива енергийна система.
  2. За България от плана за справедлив преход са отделени над 2 милиарда лева, които ще бъдат насочени за регионите, в които ще бъде засегнато населението от затварянето на мини и централи!

    • Анализ: Това твърдение също е вярно. ЕС предоставя финансова подкрепа за регионите, които ще бъдат най-силно засегнати от трансформацията на енергийния сектор.
  3. Димитровград няма да получи средства от Плана за справедлив преход, с което служителите на ТЕЦ-а стават още по-зависими и ще изпаднат в безизходица, при евентуалното прекратяване на дейността на централата.

    • Анализ: Това твърдение също изглежда вярно и е израз на загрижеността за бъдещето на работниците и общността в Димитровград.
  4. Редица държави поддържат енергийната си система без ТЕЦ-ове и дори без ядрени мощности...

    • Анализ: Това е вярно. Много страни развиват устойчиви енергийни системи, базирани на водни, вятърни и слънчеви източници, които се считат за по-чисти и устойчиви.
  5. Производството на електричество от въглища е в пъти по-скъпо от много от алтернативите, както е и вредно за планетата, природата и човека.

    • Анализ: Това твърдение е съвсем вярно. Въглищата не само са скъпи за производство, но и представляват сериозен риск за околната среда и здравето на хората.
  6. Ако държавата и бюджета не подпомагат с пари от нашите данъци нерентабилните въглищни централи, те ще изчезнат естествено по икономически причини.

    • Анализ: Това твърдение също е вярно. Нерентабилните енергийни източници обикновено не могат да се поддържат на пазара без субсидии или финансова подкрепа.

В заключение, текстът изразява легитимни загрижености и предизвикателства, свързани с трансформацията на енергийния сектор в България и как тя засяга местните общности и работници. Той подчертава необходимостта от справедлив подход към тези предизвикателства, който да обезпечи подкрепа и възможности за хората, които ще бъдат засегнати от тези промени.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Хр
    Христо
    1 -10
    20:15, 3 окт 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • ..
      ...
      8 -2
      21:32, 3 окт 2023
      Не, просто искаме децата ни да не дишат изгорели отпадъци 24/7...
    • Ти
      Тити
      7 -1
      22:08, 3 окт 2023
      А ти какво си, залумпен соц комунист? Важното за вас е да има комини и отрова за всички.
Последни новини