Изложба на полската плакатна школа ще гостува в Димитровград

На 14 ноември 2023 г. в ХГ„Петко Чурчулиев ще гостува колекция плакати на известни имена от Полската плакатна школа. Изложбата ще продължи до 6 декември съобщават от галерията.

Изложбата представлява богат избор от плакати на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа, които са част от богатата колекция на Полския институт. Колекцията е пъстра панорама от произведения на автори, свързали своя житейски и творчески път с мощната плакатна традиция. В нея са включени плакати на най-големите майстори: Валдемар Швежи, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Анджей Понговски, Ян Леница, Лех Майевски, Мечислав Гуровски и др.  Благодарение на тези художници се ражда "полската плакатна школа", чиято характерна черта е синтетичното графично мислене, опиращо се на символа и метафората, натоварена с огромно съдържание. Стремежът към синтез на визуалните изкуства изиграва специална роля за постиженията на полските художници. Върху разнообразието на графичните изкуства  влияе  интегрирането на живописта, графиката, фотографията, филма - и по този начин пластичният изказ на плаката се обогатява. В света на съвременната визуална култура полският плакат е запазена марка и високо-художествена територия, която привлича изкушените от изкуството на плаката.
Ролята на плаката в полското изкуство се доказва от факта, че през 1968 г. във Виланов е основан първият в света музей на плаката.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини