И съветници от Хасково питат защо ще има светофар до „Холидей парк“ вместо кръгово

    Бъдещата регулация на движението по пътя между Хасково и Димитровград до „Холидей парк“ предизвика голям обществен отзвук през тази седмица. В участъка разделителната мантинела между двете платна за движение е прекъсната и много водачи, идващи от областния град правят забранен ляв завой към търговския обект, който беше открит през септември 2023 г. Така се създават предпоставки за пътни инциденти.

    Първоначалнозамисълът беше там да се изгради кръгово кръстовище, което да бъде платено от инвеститора на търговския обект. В тази връзка има решение на Общински съвет Хасково от декември 2022 г., което не е отменено и все още е в сила, но не е изпълнено. Малко след отварянето на обекта, Haskovo.net изпрати запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“ относно реализирането на кръговото кръстовище, като целият отговор на АПИ може да видите по-долу. Още тогава опитахме да осъществим връзка с инвеститора за изясняване на случая, но неуспешно.

    През октомври 2023 г. стана ясно, че инвеститорът е предложил там да се монтира светофар. В началото на тази седмица от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха обществена поръчка за избор на фирма за проектиране, упражняване на авторски надзор и строителство (инженеринг) на светофарната уредба, чиято прогнозна стойност е 450 000 лева без ДДС. Информацията не беше приета радушно от обществеността. В тази връзка група от четирима общински съветници от Хасково са изпратили запитване вчера до различни институции с искане да се даде отговор защо се е наложила промяната в регулацията на движението край търговския парк. Позицията на групата местни парламентаристи бе представена от Светослава Стоянова.

    „Кое налага промени и неспазване на решението на ОбС Хасково?

    Участъкът между Хасково и Димитровград е част от републикански път и е първокласен път по направлението Русе-Маказа. Имайки предвид, че този път е с голяма натовареност още от ранна пролет до късна есен, поради преминаването на много превозни средства по този участък към Гърция, дали светофарната уредба ще е най-безопасния начин за регулиране на движението на това място?“, пита Светослава Стоянова.

    Haskovo.net също отправи запитвания към компетентни институции и очаква отговор.

    Ето отговорът на АПИ от октомври 2023 г.:

    През юни 2022 г. в Агенция „Пътна инфраструктура“ е внесено заявление от „Практикер Ритейл“ ЕООД с инвестиционно намерение за изграждане на търговски обект и за реконструкция на съществуващото триклонно кръстовище при 287-ми км на републиканския път І-5 Димитровград – Хасково. Според представения технически проект се предвижда съществуващото триклонно кръстовище да се реконструира в кръгово, като е предвидено от бъдещия четвърти клон да се осъществява и транспортен достъп до имота, собственост на „Практикер Ритейл“ ЕООД. През август 2022 г. АПИ представи на заявителя бележки, коментари и препоръки относно техническия проект за изграждане на кръгово кръстовище, без да е изразено окончателно становище или отказ от съгласуване на проекта. До момента заявителят не е представил технически проект за реконструкция на триклонното кръстовище с отразени бележки и коментари.

    През март 2023 г. в АПИ е постъпила проектна разработка от „Практикер Ритейл“ ЕООД за изграждане на пътната връзка от път I-5 Димитровград – Хасково към местен път в поземлен имот в местността „Увата“. Възложител на проекта е Община Хасково, а инвеститор е „Практикер Ритейл“ ЕООД. Към проекта са приложени и положителни становища от Областно пътно управление – Хасково и от Областна дирекция на МВР-Хасково. Съгласно разработката връзката към пътя, която ще се изгражда, собственост на Община Хасково, ще осигурява транспортното обслужване на прилежащите имоти. Предвиденото вливане към и отливане от връзката няма да влоши пътната обстановка в зоната на триклонно кръстовище при 287-ми км на път I-5 Димитровград – Хасково. Предвидената вертикална и хоризонтална сигнализация, включително и монтирането на елементи – физически ограничители, позволяват достъп до местния път единствено от посока Димитровград чрез отделно обособена лента за десен завой. През април 2023 г. АПИ съгласува с писмо до Община Хасково техническото решение.

    Пътната връзка е пусната за движение с протокол за въвеждане в експлоатация с Акт 16 от 27.09.2023 г.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      А.
      А.В.
      79 -1
      11:39, 12 яну 2024
      На около 1 км в двете посоки има кръгово и пътен възел. Най-добре ще е да се сложи мантинела между двете платна и кръстовището да се премахне. Ще е много по-безопасно.
      • Да
        Да бе
        17 -36
        11:55, 12 яну 2024
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • С.
        С.В.
        57 -2
        12:25, 12 яну 2024
        Някой да предложи правилното решение. Какво кръстовище?! - с кръгово или светофар, при положение, че на 300 м има класическа детелина(на Е80), а срещу Язаки има кръгово.
        Язък за хубавия 4-лентов път м/у Димитровград и Хасково - с всичките тези кръстовища заприличва на квартална улица: за Добрич; Крепост; Щъркелите(някой се сети да го затвори); Язаки; Бирената. Ми този участък тепърва ще се развива и застроява, не може да има кръстовище срещу всеки нов обект.
        Този който дава разрешителните за строеж трябва да изисква и поставя такива условия, че да не се нарушава безопасноста, цялоста и функционалноста на пътя. Например на Язаки трябваше да има кръстовище на 2 нива, ама било скъпо - определящо е как е правилно, а и при увеличение на трафика това ще е неизбежно.
    • 2
      До
      До С В
      28 -3
      12:36, 12 яну 2024
      Това вече си крайградска магистрала и ще става още по зле. Ядзаки е В община Димитровград. Не искаха да се занимават с дарения за ГИ. Сградата е на фирми свързани с ГЕРБ един хасковски депутат и един кмет близо до Хасково и са дадени под наем на Ядзаки.
      Инвеститора мина метър с кръстовището на две нива. Срешу съответната благодарност разбира се
    • 3
      Ма
      Малко
      10 -1
      19:01, 12 яну 2024
      Неграмотно е написан сигнала. Каква е тази Агенция за безопасностна движението... или това официално решение в сила на Общинския съвет....?! Иначе,не може за всеки нов обект да се прави кръгово или да се поставя светофар.
    • 4
      истината е че ритейла е можел да го направи по изгодно ,но гербaджийския апи са им казали : или наша фирма ше го построи или няма да има, и затова и пари да беше дал ритейла, както даде за едни други неща< по този обект>, пак нямаше да има кръгово, апи са пълни мизерницu и изнудвaчи, затова сега ще чакаме червен сигнал като на жп прелез и когато няма и когато има коли, смях _ светофара след село труд пловдивако, на граф игнатиево поне е с бутон за пешеходци и винаги е зелен
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини