ОбА и МВР: Кръгово, а не светофар трябва да има до „Холидей парк“

„Най-целесъобразното решение е изграждане на кръгово кръстовище, а не светофар по пътя между Хасково и Димитровград до новия „Холидей парк“. Това е становището на Областната дирекция на МВР в Хасково, съобщи областният управител на Хасково Гинка Райчева в отговор на запитвания от репортери и общински съветници. От държавното ведомство уточняват, че по този начин ще се осигури вход към търговските обекти, без да се забавя транзитно преминаващия трафик в района.

Начинът за организацията на движението в района провокира обществен отзвук още през септември 2023 г., когато бе открит новият търговски център. Там мантинелата е прекъсната между двете платна за движение и много от водачите, идващи от областния град, правят забранен ляв завой към търговските обекти, създавайки предпоставка за ПТП.

Първоначално идеята беше там да се изгради кръгово кръстовище, за което има и решение на Общински съвет Хасково от декември 2022 г., тъй като част от терена е общинска собственост. От местната администрация заявиха преди време, че инвеститорът на „Холидей парк“ е имал готовност да плати 1 млн. лв. за изграждане на съоръжението. От компанията не бяха открити за коментар.

На 09.01.2024 г. от АПИ бе обявена обществена поръчка за монтиране на светофарна уредба на това място, вместо кръгово кръстовище. Прогнозната стойност на поръчката за светофара е 450 000 лева без ДДС.

Това обаче провокира недоволство на хасковлии, включително и общински съветници, които настояват за яснота по случая. Все пак участъкът е с интензивен трафик, свързващ двата най-големи общински центрове в областта. Той е част от транспортния коридор Русе – ГКПП „Маказа“ и особено през лятото много туристи пътуват към курортите в южната ни съседка.

В крайна сметка обаче решението за организацията на движението е на Агенция „Пътна инфраструктура“, чиято собственост е пътят между Хасково и Димитровград. Haskovo.net изпрати запитване до АПИ с цел да се даде яснота кое е наложило обявяването на обществена поръчка за светофар, а не за кръгово кръстовище, но и за чия сметка ще е новото съоръжение.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини