Спор между управляващите - да бъде или не Габриел и външен министър след ротацията

Остава месец до ротацията, а споровете в коалицията изглежда се задълбочават. Постът външен министър може да се окаже ябълката на раздора. ПП-ДБ държат Николай Денков да заеме поста вицепремиер и външен министър, а от ГЕРБ-СДС не отстъпват от позицията си Мария Габриел да е паралелно премиер и външен министър.

По думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков най-логично е Габриел да бъде премиер и не трябва това да се съвместява с поста външен министър заради „тежката отговорност, която се поема с министърпредседателския пост“.

„Вярваме, че специалният статут на Денков и Габриел може да се запази, ако те си сменят пълните позиции. Няма държава в Европейския съюз, в която някой да заема и двата поста“, коментира Петков.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче в меморандума, с който бе създадена коалицията, е записано, че Денков ще бъде вицепремиер и министър на образованието след ротацията. Борисов заяви, че държи договорките да се спазват. За същото призова и Теменужка Петкова от ГЕРБ по-рано днес в ефира на БНТ.

„В меморандума, който сме подписали, ясно е разписано, че Николай Денков ще бъде вицепремиер със специален статут и министър на образованието. Те сега казват, че искат външното министерство. Успехите във външната политика се дължат на контактите на Мария Габриел“, каза Борисов.

Петков пък заяви, че най-важният документ бил декларацията между Габриел и Денков. Там било казано - „ротация“ и нямало документ, където ясно да било разписано, че Мария Габриел ще поеме и двата поста - премиер и външен министър.

Съпредседателят на ПП-ДБ добави още, че колкото по-малко министри се сменят, толкова по-добре ще бъде за управлението, защото „ако дойде нов човек, той тепърва ще трябва да се запознава с всичко“. Борисов прие с насмешка тази теза - „Как няма да искат минимална смяна по министерствата, като всички министри са техни“.

По думите му във външното министерство няма друг човек на ГЕРБ освен Мария Габриел и може да направи компромис извън тази ротация за министрите, за да няма трусове. Както OFFNews вече съобщи, поне трима министри на ПП-ДБ отпадат при ротацията. Това са Христо Хинков - министър на здравеопазването, Зарица Динкова - министър на туризма, и министърът на спорта Димитър Илиев.

По думите на Борисов в неделя се е провел сериозен разговор между управляващите, Николай Денков и Мария Габриел. Той посочи, че нямало да поставя червени линии като колегите си, визирайки именно спорния пост.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини