Осигуряват допълнителни безплатни автобуси на Задушница до гробищните паркове в Димитровград

Голямата задушница през 2024 година се пада на 9 март (събота). Тя е една от трите най-големи задушници според православния календар. За деня, в който отдаваме почит към покойните Църквата е определила съботата, за това и Задушница винаги се пада в шестия ден. Във всеки православен храм на Голяма задушница се прави Обща панахида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите.

В тази връзка е създадена необходимата организация и гражданите на Димитровград, които желаят да почетат паметта на починалите си близки, ще могат да използват безплатно автобусите по линията до Новия и Стария гробищни парка. Автобусите ще се движат по утвърденото разписание, информират от местната администрация.

 Директорът на Общинското предприятие "Траурен обреден дом" Славея Михайлова споделя, че са се погрижили за спокойното отдаване на почит от близките и посещаването на гробищните паркове. Всички чешми на гробищните паркове работят, като водата е пусната за улеснение на опечалените. Община Димитровград призовава гражданите да спазват реда и да пазят чистота, като изхвърлят отпадъците в поставените за целта контейнери за смет.

Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата около Архангеловден. Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини