Финландски електрически мъник

По време на автомобилното изложение в Женева, започващо след малко повече от седмица, независимият автомобилен производител Valmet ще покаже концептуален изцяло електрически хечбек.

Идеята е обаче, че компанията планира да произвежда този модел.

И ако името Valmet случайно звучи познато, то това е така, защото финската компания в момента отговаря за производството на Porsche Boxster, въпреки че договорът скоро ще изтече. От тази пролет обаче финландците ще започнат и производството на луксозния plug-in хибрид Fisker Karma.

В същото време обаче Valmet имат амбициозните планове да станат самостоятелен автомобилен производител, като един от първите им планирани модели е Eva. На този етап няма много детайли за модела, като изключим тийзъра, разкриващ конвенционален компактен хечбек и няколко по-артистични елемента.

Според някои слухове обаче Eva ще предлага места за четирима, а с едно зареждане ще може да изминава повече от 250 км. Електрическата технология е предоставена от европейския консорциум Fortum, който оперира в Скандинавия и Русия.

А колкото и странно да звучи, Valmet всъщност не са единствените, които искат да направят собствен електрически автомобил. По време на миналогодишното издание на автомобилното шоу в Женева италианското дизайнерско студио Pininfarina разкри аналогичен модел, наречен В0, като той би трябвало да бъде пуснат в производство догодина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини