18 лева за маса в центъра на Димитровград. Почват проверки за нередовни заведения

По 18 лева за маса на открито с четири стола ще заплащат от началото на април съдържателите на питейни и хранителни заведения в Димитровград, попадащи в централната градска част. Това информира Светла Димитрова, главен експерт в отдел “Търговия, селско и горско стопанство”. Сумата е дължима от всички предприемачи в определената от администрацията на кмета т.нар. зона “Център”. Тя се простира от булевардите “България и “Димитър Благоев” и от улиците “Ромен Ролан до “Иван Вазов”.

В Зона 1 попадат всички останали части на общинския център, без крайните квартали. За нея таксата е 15 лв. за разполагане на маса с четири седящи места на открито. За “Марийно”, “Вулкан”, “Черноконево” и “Изгрев” съдържателите на заведения ще броят по 12 лв. В селата Горски извор, Добрич, Ябълково и Крепост дължимата сума е 10 лева. А за всички останали малки населени места – по 9 лв.

Таксите за маси на открито са без промяна спрямо година по-рано. Разполагането им следва да се заяви в сградата на Общинска администрация. Това става на партерния етаж, гише №4, поясни Димитрова. На място заинтересованите подават нарочно заявление. В него следва да посочат точния брой маси и периода, който желаят да ползват. Както всяка година той започва от 1 април и продължава до края на септември.

От Кметството предупредиха, че със затопляне на времето мобилни екипи от Дирекция “Общинска собственост, търговия, селско и горско стопанство” започват регулярни проверки. При отчетено разминаване с декларираното, ще се пишат констативни протоколи. На тяхна база впоследствие предстои и издаване на актове.

Като чести нарушения през миналата година бе посочено повсеместното разполагане на маси пред хранителни магазини. Това е категорично забранено от действащия Закон за туризма. Подобни самоволни действия влизат и в остро противоречие с приетата преди време от местния парламент в Димитровград Наредба №3.

Източник: dgpazar.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини