Великденско надиграване в Димитровград, масово чукаме яйца насред площада

Танцови състави от общо пет града на страната ще се включат в планувано за утре, 4 април, Великденско фолклорно надиграване. От 11,30 часа сцената на местния централен площад “България” ще се превърне в поле за изява на формации от Димитровград, Хасково, Нова Загора, Пловдив и София. Това обявиха организаторите от Общината и от тукашния Танцов ансамбъл “Звездица”.

Парични награди за добро представяне ще бъдат присъдени в общо два раздела – за групови изпълнения от поне 12 души и за изяви по двойки. В първия танцьорите ще се представят с Джиновско и Дайчово хоро, Копаница, Варненски кючек и Джангурица. Съответно от двойките се очаква да изпълнят Тракийска ръченица, Пиринско четворно и Шопска двойка. Важен елемент от регламента за участие е наличието на фолклорни костюми. Те са задължителни за всеки един от състезателите. За сметка на това, няма да съществува възрастови прегради пред мераклиите да изявят танцувалните си умения, уверяват инициаторите на празничната фиеста.

Ще бъдат оценявани както оригиналността на хореографията, така и техниката и емоционалността на изпълнение. Под внимание ще се взема и ползването на реквизит, външен вид. Дори забавен и оригинален начин за “подкупване” на журито.

Очаква се от сцената на площад “България” лично кметът Стефан Димитров да приветства участниците в колоритното надиграване. В програмата е плануван и църковен благослов навръх Възкресение Христово. От администрацията на градоначалника обещават още много музика и добро настроение, както и масово Великденско преборване с яйца. Единственото изискване за участие в “сблъсъка на кокошите черупки” е всеки да носи със себе си поне по един боядисан кандидат-борак.

Източник: dgpazar.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини