Първанов идва заради димитровградската архитектура

Президентът Георги Първанов е приел поканата да гостува в Димитровград заради научна конференция, на която ще се  нищи уникалната архитектура на града. Форумът е предвиден за 27 и 28 април в зала „Гросето". БАН и общината са организатори на събитието, което ще премине под надслов „Димитровград – градоустройство, парково изкуство, архитектура и ценностна интерпретация”. Именити архитекти и доценти ще представят доклади по темата, като целта е да се опази уникалното архитектурно наследство на града, казаха организаторите.

Сред участниците в срещата ще бъдат д-р арх. Добрина Желева-Мартинс, д.с.н. Искра Дандолова и архитектите Пламен Шомов, Камелия Мрянкова, Илияна Овчарова и Димитър Механджиев. Очакват се и гости от побратимени на Димитровград градове от Германия, Унгария и Полша.

В рамките на предстоящата работна среща ще се дискутират възможностите за развитие на културния туризъм, както и опазване на културата и архитектурата от средата на миналия век. 

Междувременно се разбра, че при поредното си гостуване в Димитровград президентът Първанов ще участва и в програма по отбелязване 100-годишнината на местното основно училище “Пенчо Славейков”. Сред десетките инициативи по юбилея фигурират откриване на паметна плоча на патрона на школото, организиране на турнир по борба, както и празничен концерт.

Dimitrovgrad.bgvesti.Net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини