Еколекция и рецитал за Деня на Земята в „Пеньо Пенев”

Свои стихове на български и английски език ще декламират възпитаници на ЕГ „Д-р Иван Богоров” в лятната читалня на градска библиотека „Пеньо Пенев”. Това ще се случи на 22 април от 14.00 часа, съобщи директорът на институцията-домакин Илко Чамов.

Младите таланти са ученици на преподавателката по български език и литература Бистра Жекова, допълни той.

В същото време децата от народно читалище „Христо Ботев” и ОУ „Васил Левски” – село Ябълково ще присъстват на лекция на тема „Зелената планета”, която ще се проведе в читалнята на Детския отдел. Те ще разберат кои са основните източници на замърсяване на въздуха, почвата и водата, суровините, годни за рециклиране, как се събират разделно отпадъци и какви са начините да спасим планетата Земя. Мероприятието е посветено на Деня на Земята, 22 април, научихме от директора на ГБ.

Децата ще имат и възможността да изработят кошче за отпадъци от голяма бутилка за минерална вода, допълни Чамов.

На следващия ден в културната институция стартира и националната проява „Маратон на четенето”, посветена на 57-годишнината от отпечатването на първата 42-редова библия, с която се слага началото на книгопечатането. В инициативата ще се включат средношколци от димитровградските училища. Те ще четат притчи и жития на светии, обясни той.

Трима свещеници ще отслужат водосвет. А преподавател – теолог от Пловдивската семинария ще изнесе лекция на тема: „Библейските сюжети – мит или реалност”, научихме от Чамов.

И тъй като 23 април е и Ден на отворените врати, всички посетители ще получат безплатно читателски карти за 2010 година, поясни директорът на институцията.

Ръководството на „Пеньо Пенев” организира за най-малките рисунка на асфалт пред сградата на библиотеката. Темата ще бъде „Моят любим приказен герой”. Началото ще бъде сложено в 11.15 часа като учениците трябва да разкажат защо са избрали да изобразят определен приказен герой и с какво са останали впечатлени от него, съобщи още Илко Чамов.

Източник: obvest.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини