5 °C

40 -годишни димитровградчани бият и изнудват близките си

40- годишни безработни димитровградчани изнудват за пари собствените си възрастни родители, упражняват психическо и физическо насилие и не желаят да се издържат сами. С поне пет такива случаи са се сблъскали специалистите от офиса на Фондация "Български център за Джендър изследвания " в Димитровград от началото на тази година. Това разказа пред Dimitrovgrad.bgvesti.net представителя на фондацията тук Антония Филева. Най-често тези хора искат от близките си суми от порядъка на 10-15 лв. за цигари и алкохол. След като потърсят помощ от специалистите във фондацията, започват опити насилника да бъде изведен от дома, да си намери работа и да смени средата си на общуване. И колкото и да е парадоксално един такъв случай в Хасково се е разрешил благоприятно. Синът престанал да тормози родителите си, започнал да работи и дори осъзнал какво е причинил на близките си, разказа още Антония Филева.

В Димитровград не са редки и случаите на млади майки, които търпят насилие в дома си, а и в детството си те също са били тормозени. "Млади момичета често идват объркани при нас,  за да се консултират и да разберат дали това, което им се случва е нормално явление", казват още от  димитровградския офис на Фондацията за Джендър изследвания. Ако специалистите предложат помощ за справяне с проблема, нещата спират до тук. Жените обикновено не смеят да подадат жалба срещу съпруга си и се страхуват. че положението у дома ще се влоши. А само ако пуснат жалба срещу него, ние можем да променим нещо, обяснява още Антония Филева. Пострадалия сам трябва да вземе решение как и кога да му се помогне, убедени са още от фондацията. Тя има свой офис в Димитровград повече от година. От началото на 2010 г. помощ на място са потърсили 24 лица, а дадените по телефона консултации са 7. След сигнал от фондацията Районния съд е издал 7 заповеди за защита на пострадали лица, три от които за незабавна защита.

Т.Вълчева

Антония Филева казва, че 24 души от Димитровград са потърсили помощ от фондацията от началото на годината
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
11 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
11 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
11 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
11 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
11 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
11 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
11 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
11 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
11 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
11 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
11 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
11 дек 2019
Последни новини