12 °C

Жена на косъм от смъртта от лекарство без рецепта

Д-р Дарин Шишманов предупреди за опасностите, които крие продажбата на лекарства без рецепти

В димитровградските аптеки масово се продават лекарства, за които е задължително да бъдат изписани с рецепта. За това алармираха днес медици от сдружението на общопрактикуващите лекари в Димитровград. Те не назоваха конкретна аптека, в която са засичали продажба и посъветваха журналистите сами да проверят и ще се убедят, че това е масова практика. Д-р Дарин Шишманов заяви, че лекарите са били достатъчно търпеливи към фармацевтите, да се научат да спазват Закона за лекарствените средства и продажбата им в аптеките. "Не се зачита и приетата преди повече от година наредба, с която за пореден път се регламентира кои медикаменти се продават с рецепта и кои не", допълни д-р Шишманов. Димитровградските лекари са написали отворено писмо до всички фармацевти в Хасково и Димитровград, до Районния център по здравеопазнане и до Изпълнителната агенция по лекарствата. Най-късно в понеделник подписката ще стигне адресантите си, увери и д-р Георги Янев. По думите на лекарите в подкрепа на тяхното искане са се подписали и 40 специалисти от болничната и доболничната помощ в Димитровград. Джипитата казаха още, че така искат да помогнат на пациентите си, които не рядко попадат в критично състояние заради това, че са си купили лекарство, препоръчано от местния аптекар. Д-р Шишманов даде пример с пациентка с аритмия, която пие предписано от него лекарство. Когато се почувствала зле, възрастната жена отишла в аптеката и там й дават медикамент, които е противопоказен на изписаното от д-р Шимманов. "Жената дойде при мен в тежко състояние, ако се беше забавила още час, щеше да е фатално за живота й", разказва димитровградското джипи.

Д-р Георги Димитров, д-р Дарин Шишманов и д-р Георги Янев сезират държавните органи за масовото нарушение, за да предпазят пациентите си

Около 20 са аптеките в нашия град, казват лекарите и допълват, че разчитат проблема с безразборната продажба на лекарства в Димитровград да секне. Медиците дори се учудват, как при солените глоби в закона, фармацевтите продължават да го нарушават. Ако контролния орган в лицето на РЦЗ установи нарушение, санкцията е в размер на 10 000 лв, при повторно нарушение се отнема лиценза на аптеката.

В две от централните димитровградски аптеки отказаха да коментират проблема, поставен от джипитата. По думите на фармацевтите, те никога не са продавали лекарства без рецепти на пациентите и законовата уредба при тях се спазва строго. 

Маргарита и Хрисана призават, че често вземат лекарството за кръвно с една и съща рецепта

Тези две жени от Димитровград чистосърдечно признаха, че използват една и съща рецепта от личния лекар, за да си вземат лекарството за кръвно няколко пъти. "Ако нещо не ми действа, тогава отивам при джипито да го смени, казва Хрисана. Според Маргарита не е нужно да чакаш на дългите опашки при личните лакари и да даваш 2.40 потребителска такса, всеки път, когато те заболи глава.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини