Жена на косъм от смъртта от лекарство без рецепта

Д-р Дарин Шишманов предупреди за опасностите, които крие продажбата на лекарства без рецепти

В димитровградските аптеки масово се продават лекарства, за които е задължително да бъдат изписани с рецепта. За това алармираха днес медици от сдружението на общопрактикуващите лекари в Димитровград. Те не назоваха конкретна аптека, в която са засичали продажба и посъветваха журналистите сами да проверят и ще се убедят, че това е масова практика. Д-р Дарин Шишманов заяви, че лекарите са били достатъчно търпеливи към фармацевтите, да се научат да спазват Закона за лекарствените средства и продажбата им в аптеките. "Не се зачита и приетата преди повече от година наредба, с която за пореден път се регламентира кои медикаменти се продават с рецепта и кои не", допълни д-р Шишманов. Димитровградските лекари са написали отворено писмо до всички фармацевти в Хасково и Димитровград, до Районния център по здравеопазнане и до Изпълнителната агенция по лекарствата. Най-късно в понеделник подписката ще стигне адресантите си, увери и д-р Георги Янев. По думите на лекарите в подкрепа на тяхното искане са се подписали и 40 специалисти от болничната и доболничната помощ в Димитровград. Джипитата казаха още, че така искат да помогнат на пациентите си, които не рядко попадат в критично състояние заради това, че са си купили лекарство, препоръчано от местния аптекар. Д-р Шишманов даде пример с пациентка с аритмия, която пие предписано от него лекарство. Когато се почувствала зле, възрастната жена отишла в аптеката и там й дават медикамент, които е противопоказен на изписаното от д-р Шимманов. "Жената дойде при мен в тежко състояние, ако се беше забавила още час, щеше да е фатално за живота й", разказва димитровградското джипи.

Д-р Георги Димитров, д-р Дарин Шишманов и д-р Георги Янев сезират държавните органи за масовото нарушение, за да предпазят пациентите си

Около 20 са аптеките в нашия град, казват лекарите и допълват, че разчитат проблема с безразборната продажба на лекарства в Димитровград да секне. Медиците дори се учудват, как при солените глоби в закона, фармацевтите продължават да го нарушават. Ако контролния орган в лицето на РЦЗ установи нарушение, санкцията е в размер на 10 000 лв, при повторно нарушение се отнема лиценза на аптеката.

В две от централните димитровградски аптеки отказаха да коментират проблема, поставен от джипитата. По думите на фармацевтите, те никога не са продавали лекарства без рецепти на пациентите и законовата уредба при тях се спазва строго. 

Маргарита и Хрисана призават, че често вземат лекарството за кръвно с една и съща рецепта

Тези две жени от Димитровград чистосърдечно признаха, че използват една и съща рецепта от личния лекар, за да си вземат лекарството за кръвно няколко пъти. "Ако нещо не ми действа, тогава отивам при джипито да го смени, казва Хрисана. Според Маргарита не е нужно да чакаш на дългите опашки при личните лакари и да даваш 2.40 потребителска такса, всеки път, когато те заболи глава.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини