12 °C

Жена на косъм от смъртта от лекарство без рецепта

Д-р Дарин Шишманов предупреди за опасностите, които крие продажбата на лекарства без рецепти

В димитровградските аптеки масово се продават лекарства, за които е задължително да бъдат изписани с рецепта. За това алармираха днес медици от сдружението на общопрактикуващите лекари в Димитровград. Те не назоваха конкретна аптека, в която са засичали продажба и посъветваха журналистите сами да проверят и ще се убедят, че това е масова практика. Д-р Дарин Шишманов заяви, че лекарите са били достатъчно търпеливи към фармацевтите, да се научат да спазват Закона за лекарствените средства и продажбата им в аптеките. "Не се зачита и приетата преди повече от година наредба, с която за пореден път се регламентира кои медикаменти се продават с рецепта и кои не", допълни д-р Шишманов. Димитровградските лекари са написали отворено писмо до всички фармацевти в Хасково и Димитровград, до Районния център по здравеопазнане и до Изпълнителната агенция по лекарствата. Най-късно в понеделник подписката ще стигне адресантите си, увери и д-р Георги Янев. По думите на лекарите в подкрепа на тяхното искане са се подписали и 40 специалисти от болничната и доболничната помощ в Димитровград. Джипитата казаха още, че така искат да помогнат на пациентите си, които не рядко попадат в критично състояние заради това, че са си купили лекарство, препоръчано от местния аптекар. Д-р Шишманов даде пример с пациентка с аритмия, която пие предписано от него лекарство. Когато се почувствала зле, възрастната жена отишла в аптеката и там й дават медикамент, които е противопоказен на изписаното от д-р Шимманов. "Жената дойде при мен в тежко състояние, ако се беше забавила още час, щеше да е фатално за живота й", разказва димитровградското джипи.

Д-р Георги Димитров, д-р Дарин Шишманов и д-р Георги Янев сезират държавните органи за масовото нарушение, за да предпазят пациентите си

Около 20 са аптеките в нашия град, казват лекарите и допълват, че разчитат проблема с безразборната продажба на лекарства в Димитровград да секне. Медиците дори се учудват, как при солените глоби в закона, фармацевтите продължават да го нарушават. Ако контролния орган в лицето на РЦЗ установи нарушение, санкцията е в размер на 10 000 лв, при повторно нарушение се отнема лиценза на аптеката.

В две от централните димитровградски аптеки отказаха да коментират проблема, поставен от джипитата. По думите на фармацевтите, те никога не са продавали лекарства без рецепти на пациентите и законовата уредба при тях се спазва строго. 

Маргарита и Хрисана призават, че често вземат лекарството за кръвно с една и съща рецепта

Тези две жени от Димитровград чистосърдечно признаха, че използват една и съща рецепта от личния лекар, за да си вземат лекарството за кръвно няколко пъти. "Ако нещо не ми действа, тогава отивам при джипито да го смени, казва Хрисана. Според Маргарита не е нужно да чакаш на дългите опашки при личните лакари и да даваш 2.40 потребителска такса, всеки път, когато те заболи глава.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини