Позлатяват кубето на димитровградската църква

Поставянето на златния обков върху северния край на купола вече започна

Ремонтът на кубето на църквата "Св.Димитър", предвидено да се позлатява, вече стартира, казаха от църковното настоятелство на храма в Димитровград. Инициативата датира от няколко месеца и е на съветническа група "Да" за Димитровград". В момента работници сменят дървения обков на купола, пристигнала е и позлатената ламарина, която ще се поставя след като най-високата част на църквата бъде ремонтирана. "Реконструкцията тече бавно, важното е крайния резултат да е добър", каза пред Dimitrovgrad.bgvesti.net протойерей Георги Тодев от местния храм. Той не се ангажира да уточни колко са набраните за ремонта средства.

6 000 лв. е сумата, която Комисията по вероизповедания отпусна за кубето. Отделно на последното заседание на Общинския съвет преди месец четирима общинари дариха 4 000 лв. за реконструкцията и новия обков. Пак на същата сесия стана ясно, че ако общината получи дивидент от над 11 000 лв. от участието си в дружеството "ВиК ООД", ще го оползотвори за тази цел.

Продължава и реставрацията на иконите в храма, които са в лошо състояние, обновяването на иконостаса започна през април. Иконите не са реставрирани откакто църквата в Димитровград е била построена.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини